Запослени у НУБ БиХ без плата од марта: Институција пред колапсом

Н1
Запослени у НУБ БиХ без плата од марта: Институција пред колапсом

САРАЈЕВО - Велику цијену због политичке небриге и немара могли би платити и запослени Националне и универзитетске библиотеке БиХ. Штета ће бити огромна и за цјелокупно друштво, ако та културна институција од државног значаја, 25. августа затвори своја врата.

Већ четири мјесеца Елтијана Елезовић долази на радно мјесто иако је задњу плату добила у марту. Због неријешеног статуса Националне и универзитетске библиотеке БиХ, те недостатка финансијских средстава, радници не памте гору ситуацију.

- Ми преживљавамо од топлог оброка, од 200 КМ. Тражимо да се људима који су на годишњем одмору не одбијају ти дани и да им се исплати када буду бољи дани да се компензира. Тешко… тешко се преживљава, нагласио је Алдин Хускић, испред Вијећа упосленика НУББиХ.

Вијеће министара БиХ одавно нема слуха за ову институцију. Препуштени су нижим нивоима власти. У случају затварања библиотеке појавило би се мноштво нових проблема. Тако би се, на примјер, обуставило и легално издавање књига.

- Немамо ванредних сједница Скупштина… свјесни смо да је то на државном нивоу тешко и изазовно, али она није само питање државног Парламента, него свакога ко има иоле било какво разумијевање шта значи национална и универзитетска библиотека. Нажалост, када се удружи много лоших ђака, онда добијете ситуацију да НУББиХ постане маргинално питање у БиХ, поентирао је декан Факултета политичких наука у Сарајеву, Сеад Турчало.

Плате које ионако нису високе, а крећу се у распону од 700 до 1500 КМ, радници већ дуго ишчекују. За финансијску конструкцију битно је издвајање са федералног нивоа. Но, овога пута расписан је Јавни позив који је отворен до краја августа. Запосленици су, након те информације, остали шокирани, пише Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана