Запослени у институцијама БиХ лете и не питају за цијену

Маријана Миљић Бјеловук
Запослени у институцијама БиХ лете и не питају за цијену

БАЊАЛУКА - Запослени у институцијама на нивоу БиХ авио-карте за службена путовања углавном купују неколико дана пред путовање па чак и пред сами одлазак из земље и самим тим не обезбјеђују економично кориштење јавних средстава.

Наведено је то у извјештају ревизије учинка на тему “Набавка авио-карата у институцијама БиХ” који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Ревизори су акценат о питању куповине авио-карата ставили на шест институција и то министарства одбране и спољних послова те Генерални секретаријат Савјета министара. Предмет посматрања биле су и Дирекција за цивилно ваздухопловство, Регулаторна агенција за комуникације и Конкуренцијски савјет.

- Годишњи издаци за авио-карте ових институција износе око 1,3 милиона КМ што чини око једну трећину годишњих издатака свих институција БиХ за ову намјену - навели су ревизори и подвукли да су само у посљедње двије године трошкови институција на нивоу БиХ за авио-превоз износили скоро седам милиона КМ те да ти расходи имају тенденцију раста.

Ревизори су приликом сагледавања стања у поменутим институцијама утврдили да је просјечно вријеме набавке тестираних авио-карата 14 дана прије путовања.

- Многе стручне и научне литературе указују на потребу куповине авио-карата минимално 21 дан прије путовања како би се избјегли превисоки трошкови набавке - наводе ревизори.

Нити једна институција која је била предмет посматрања ревизора није анализирала благовременост набавке авио-карата.

- Анализом документације тестираних авио-карата утврђено је касно доношење одлука о упућивању на службено путовање. Код најмање једне трећине неблаговремено набављених авио-карата, одлуке су донесене пред саму набавку авио-карата или након набавке авио-карата, а већина таквих путовања је била позната најмање мјесец дана прије - стоји у ревизорском извјештају.

Наглашавају и да неблаговремене набавке авио-карата за посљедицу, осим неекономичног кориштења јавних средстава, могу имати и сужени избор опција лета, као и немогућност резервације и самим тим немогућност присуства важним догађајима на којима је исто потребно или чак обавезно.

Ревизори су чешљањем књига утврдили и да три од шест институција из узорка на вријеме не закључује оквирне споразуме те се на тај начин излажу ризику да не могу обезбиједити набавку авио-карата или чак да карте купе  кршењем Закона о јавним набавкама.

- Институције закључују оквирни споразум с једним добављачем на основу критеријума “најнижа цијена - цијена услуге агенције (провизија)”. Међутим, утврђено је да се на овакав начин увијек не обезбјеђује најбоља вриједност за новац чиме сврха јавне набаве губи смисао - поручили су ревизори.

Препоруке

Ревизори су написали и препоруке које су упутили Савјету министара БиХ.

- Потребно је предложили мјере за унапређење системског рјешења које ће на ефикасан начин обезбиједити могућност кориштења погодности тржишне конкуренције код набавке авио-карата, укључујући и измјене Закона о јавним набавкама ако то буде потребно - навели су ревизори у препорукама Савјету министара.

Такође, институцијама које су биле предмет посматрања предложено је да донесу и унаприједе интерне процедуре службених путовања те да на вријеме купују авио-карте, али и да користе погодности тржишне конкуренције код набавке карата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана