Залихе крви на измаку

Јана Кезић
Залихе крви на измаку

БАЊАЛУКА - Учестала путовања и више саобраћајних несрећа током љета доводе до веће потрошње крви у здравственим установама, због чега су тренутне залихе ове драгоцјене течности у Српској смањене.

Залихе крви се непрестано троше, али јун, јул и август су најкритичнији период. Да су залихе смањене, потврдила је за “Глас Српске” и шефица службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, служба Бањалука Веселка Ћејић.

- Тренутно су смањене залихе крви, али све трансфузиолошке службе у свијету имају смањене залихе крви током љета као и појединих зимских мјесеци - казала је Ћејићева. Објаснила је да се ово дешава јер је љети мањи број добровољних давалаца крви због годишњих одмора и љетних распуста.

- Са друге стране, љети су учесталије и саобраћајне несреће. Самим тим, потреба за крвљу је повећана, а прикупља се мањи број јединица крви - рекла је Ћејићева. Додала је да залихе крви зависе и од потреба пацијената у болницама, па је тешко дефинисати која крвна група је тренутно најпотребнија.

- У принципу, крвна група А Рх Д позитивна, као најчешћа крвна група у нашој популацији, уједно је и крвна група најчешће захтијевана од стране клиничких љекара - казала је Ћејићева. Она је апеловала на грађане да се одазову акцијама даровања ове драгоцјене течности.

- Током мјесеци кад су смањене залихе крви, као што је љето, због ограниченог рока трајања крви и компоненти крви, добровољни даваоци су нам увијек добродошли те апелујемо на све људе добре воље који су у могућности да дођу и дају крв и покажу хуманост - рекла је Ћејићева. Подсјетила је да су недавно имали велику акцију МУП-а Српске на којој је прикупљено укупно 419 доза крви, широм Српске.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић за “Глас” каже да се током љета њихов оперативни програм не смањује.

- Повећава се програм за хитне повреде, удесе и слично - рекао је Марић.

Сарадник за добровољно давање крви у Црвеном крсту Републике Српске Миљан Клачар каже да током цијеле године континуирано прибављају довољне количине драгоцјене течности.

- У нашим базама података укупно је евидентирано 22.397 добровољних давалаца крви. У првих шест мјесеци ове године организовано је 77 акција добровољног давања крви, те је прикупљено 3.691 доза крви - рекао је Клачар. Такође, издато је 1.547 књижица добровољним даваоцима крви, уручено је 1.034 захвалница од 1 до 50 давања крви и одржано 121 предавање о значају добровољног давања крви. Објаснио је да су уложили напоре у повећање броја акација, те да покушавају да укључују млађе генерације у то.

- Даровање крви је трансфузија љубави једног човјека. Сама чињеница да једна доза  спаси до три живота и побољша здравствено стање једног пацијента, довољно говори о значају добровољног давања крви. То је једини лијек који се не може произвести, једини извор је сам човјек - закључио је Клачар.

Ко може дати крв

Веселка Ћејић каже да добровољни давалац крви може бити свака здрава особа мушког и женског пола, старости између 18 и 65 година.

- Мушкарци могу дати крв свака три мјесеца, а жене свака четири мјесеца. Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест - рекла је Ћејићева и додала да давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана