Заједнички пројекти Српске и Кине у области пољопривреде

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА/ЂЕЂАНГ- У кинеском граду Џенђангу отворен је Демонстративни центар Источне Европе за кинеску пољопривредну опрему, реализован кроз трилатералну сарадњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Универзитета у Бањалуци и Универзитета Ђиангсу.

Центар је отворен у оквиру Форума за међународну сарадњу и развој пољопривредног осавремењивања "Појас и пут", саопштено је из Универзитета у Бањалуци.

Активности на којима ће кроз Демонстративни центар радити Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, Универзитет у Бањалуци и Универзитет Ђиангсу укључују, између осталог, заједничку обуку државних службеника и представника истраживачких установа и компанија о примјени и одржавању пољопривредне механизације и безбједности хране.

Предвиђена су и заједничка истраживања са фокусом на пољопривредне и прехрамбене технологије и нове економије са новим индустријама и пословним моделима у контексту нове индустријске револуције.

- План је да се ради на организацији свјетског форума о пољопривредној механизацији и прехрамбеној технологији, као и изградњи мреже међународних и националних индустријских лидера, стручњака за индустријски дизајн - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће се радити и на усвајању нових знања из области пољопривреде, који ће бити од велике користи у будућем раду наставницима и сарадницима Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци.

Свечаној церемонији у кинеском Џенђангу, у онлајн формату присуствовао је и проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета у Бањалуци Мирослав Малиновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана