Заиграло коло пред Бијелом кућом

ГС
Foto: Данијела Сремац, Фејсбук

ВАШИНГТОН - У Вашингтону је завршен дио снимања документарног филма и серијала "Српско коло". "Српско коло" снимано је и играло на више локација у главном граду САД.

Уз подршку и организацију Српског културног центра "Опанчићи"  у  Вашингтону, пројекат је  сниман испред Бијеле Куће, на Џефесон Меморијалу, испред чувеног Вашингтонског споменика и на више других локација, преноси Serbian Times.

Центар "Опанчићи"  је окупио извођаче из своје три фолклорна  ансамбла , дјевојачког хора,  камерног хора “Србијана”,  солисту на хармоници Марка Митића-Калчу, етно групу за промоцију народних ношњи и традиције, као и дјечији хор и дјечију фолклорну групу при Храму Светог Луке.

Организацију снимања помогла је и Амбасада Републике Србије у Вашингтону.

Након великог успјеха који је остварио претходни документарни филм "Теслин Народ" који се квалификовао за номинацију за "Оскара" за дугометражни документарни филм 2020, "Оптимистик филм" и редитељ Жељко Мирковић започели су нови документарни филм и серијал "Српско коло"..

Пријекат реализујеу у сарадњи са Националним Ансамблом "Коло", Етнографским Музејом Београд, Српским Националним Савезом у Питсбургу (САД), Националним Ансамблом "Венац" са Косова и Метохије, Српском Академијом наука и умјетности (САНУ) и Туристичком организацијом Србије. Пројекат су до сада подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински Секретаријат за културу АП Војводине, Град Ниш, Град Пирот, Град Зајечар и Град Ужице, као и Српски културни центар  у  Вашингтону.

 

 

-Коло је за српски  народ више од игре. Уграђено је у наш генетски код, изнова нас  обогаћује чистотом фолклорног наслеђа,  диктира нас фенотип и не дозвољава да се Србин ишчупа из корена ма где живео. Као и наши преци вековима уназад, и ми се данас хватамо у коло да искажемо радост, љубав,  родољубље, да играмо из поноса,  али и да  “надиграмо ” а некад и из ината  да побједимо! Ми, Срби у Америци,  смо кроз коло нашу дјецу научили српском језику и историји, како се са поносом носи српска ношња, како се слави  Светосавље и поштује традиција и како “нико нема што Србин имаде!” - каже др Даница Маринац – Дабић, љекар и директор у Центру за медицинска средства у US FDA и умjетнички директор „Опанчића“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана