Захваљујући “Србијагасу”, обезбијеђене нове количине енергента

Срна
Захваљујући “Србијагасу”, обезбијеђене нове количине енергента

САРАЈЕВ - За БиХ су обезбијеђене нове количине гаса јер су отворени вентили у Зворнику, захваљујући компанији “Србијагас”, саопштено је вечерас из Владе Кантона Сарајево.

На састанку у Влади Федерације БиХ /ФБиХ/ констатовано је да је изузетним напорима и лобирањем, те успостављањем директне комуникације са стручњацима из региона дио гаса пуштен и према БиХ.

Наглашено је да је компанија “Србијагас” данас обезбиједила интервентне количине гаса из Мађарске, као и да је у послијеподневним часовима након дугог процеса лобирања окупљених у згради Владе ФБиХ дио гаса пуштен и према БиХ.

“У гасном систему притисак полако расте, већ имамо информације да на мјерним станицама у Зворнику стижу веће количине гаса. У касним вечерњим и раним јутарњим часовима очекујемо 300.000 метара кубних гаса, док у наредним данима можемо очекивати потпуну нормализацију снабдијевања гаса према БиХ”, нагласио је директор “Сарајевогаса” Едис Баковић.

Он каже да позајмице гаса између земаља које граниче нису неуобичајена пракса међу добављачима и примјењује се када нека од сусједних земаља има вишак или мањак поменутог енергента.

Састанку организован на позив федералног министра Нермина Џиндића, осим Баковића, присуствовали су министар комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите околине Кантона Сарајево Енвер Хаџиахметовић, директор “Енергоинвеста” Бисера Хаџиаљевић, вршилац дужности директора “БХ гаса” Михајло Крмпотић, те директор КЈКП “Топлане” Сејфо Ушановић.


Квар на гасоводу у мјесту Ветрино на истоку Бугарске догодио се рано јутрос.

Гасовод према Румунији је највећим дијелом оспособљен, а на цијеви која иде према Србији односно БиХ, радови и даље трају, те се у току сутрашњег дана очекује нормализација испоруке гаса према БиХ, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана