Захтјевна „Добојска обилазница“ гради се пуним интензитетом

ГС
Захтјевна „Добојска обилазница“ гради се пуним интензитетом

ДОБОЈ– Изградња друге дионице ауто-пута на паневропском  коридору Пет це, на правцу од Костајнице до Путниковог брда и границе са ФБиХ, познатије као „Добојска обилазница“, одвија се пуним интензитетом и у складу са усаглашеном динамиком, упркос свакодневним изазовима рада на тешком терену и у сложеним условима градње, изјавио је вршилац дужности директора Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Недељко Ћорић, који је са екипом Јутарњег програма РТРС-а данас обишао ово градилиште.

Ћорић је појаснио да  „Добојска обилазница“, која се у комплетној дужини од непуних шест километара састоји од великих путних објеката, попут моста преко ријеке Босне и магистралног пута,

вијадукта, надвожњака и два тунела, представља технички најзахтјевнију дионицу ауто-пута, икада грађену у Српској.

-Овдје су радови у пуном интензитету, можете да видите да су на градилишту ангажоване све машине и опрема, да би извођач могао да ради у пуном капацитету. Очекујемо да ће радови бити изведени у складу са планираном динамиком и да ћемо успјети да савладамо овај не баш тако лаган пројекат и терен, који заиста доноси неке нове изазове. Ријеч је о тешким објектима и исто тако тешким условима градње – рекао је Ћорић.

Ћорић је нагласио да је у протеклом периоду било доста непредвиђених ситуација у самој реализацији пројекта, наводећи као примјер појаве клизишта на неким дијеловима оба тунела, због чега су спроведена додатна изстраживања и испитивања терена, како би се на основу добијених резултата пронашло најадекватније рјешење.

Како је истакао, ријеч је о веома осјетљивим радовима, јер објекат мора да буде потпуно безбједан за боравак и рад радника у тунелским цијевима, како би могли да наставе са ископима.

-Наш примарни циљ, који смо пред себе поставили, јесте да овај посао завршимо. Други примарни циљ је да покушамо да га завршимо у року, а трећи циљ је да се ова дионица ауто-пута ускоро почне користити, како би грађани Добоја и сви они, који пролазе кроз тај град, заобишли већ стандардне гужве на магистралном путу. Најважније је да ова дионица буде у пуној функцији, а с тим долази низ погодности и предности, како за становништво, тако и за комплетну привреду добојске регије – поручио је Ћорић, истакавши да се тренутно у Српској много ради на путној инфраструктури, у шта се представници медија, самим тим и грађани, могу увјерити при свакој посјети било којем од актуелних градилишта.

Ћорић је указао и на чињеницу да ће Српска, када буду окончани актуелни пројекти, имати у употреби око 120 километара нових ауто-путева, што са постојећом мрежом у дужини од 112 километара, чини 232 километра.

-На томе нећемо стати. Захваљујући разумијевању и доброј сарадњи са Владом Републике Српске и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, већ имамо дефинисане планове и договоре о наставку изградње мреже ауто-путева и брзих путева у Српској и убрзано се спремамо за реализацију нових пројеката – поручио је Ћорић, осврнувши се и на чињеницу да је на Коридору Пет ц кроз Српску остало неријешено питање изградње треће дионице, на правцу од Јоховца до Вукосавља.

Он је подсјетио да су „неки људи из Европске уније, који одлучују о нашим судбинама, донијели одлуку да нам ускрате средства за изградњу те дионице“.

-Као што знате, Европска инвестициона банка је првобитно подржала пројекат, понудила кредитна средства, међутим,

неке „чике“, које се тамо пуно питају, једноставно су забранили банци да нам одобри тај новац и зауставили су активности на том пројекту. Ово је паневропски коридор и као такав, првенствено је интерес Европске уније, али и свих нас, који живимо на подручју Републике Српске и ФБиХ. Ми ћемо добро размотрити наше

следеће активности, да ли ћемо уопште и градити ту дионицу. Коначну одлуку о томе донијећемо онда када ми будемо

сматрали да је право вријеме за то – категоричан је Ћорић.

Он је поручио да својим ставом и одлукама, везаним за овај пројекат, предсавници ЕУ неће онеспособити Републику Српску, већ ће највише штете нанијети оним људима, који ће користити Коридор Пет це и који ће бити принуђени да, када дођу до тачке, гдје би требало да буде та дионица, сиђу с ауто-пута и наставе даље магистралним и другим путевима.

-Вјерујем да и они размишљају о томе, да су себи зацртали некакве рокове и датуме за завршетак Коридора Пет це кроз БиХ, али ове њихове одлуке имају везу са политичким процесима, који се воде у БиХ, а ми, који се бавимо изградњом ауто-путева, нажалост, само смо жртве политичких намета, намијењених Републици Српској. Сигуран сам да ће се Република Српска томе супротставити, да ће руководство Српске наћи адекватан одговор на те притиске и да ћемо правовремено донијети наше одлуке о даљем инвестирању и градњи – додао је Ћорић, нагласивши да је за „Аутопутеве Републике Српске“ најважнији задатак изградња ауто-пута од Бање Луке до Београда, те да је то стратешки пројекат за цијелу Српску.

Говорећи о другим активностима ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, Ћорић је најавио да би у наредних десетак дана требало да буде приведено крају увезивање система електронске наплате путарине између Српске и Србије, чиме би било омогућено кориштење једног ТАГ уређаја при плаћању путарине обје земље. Ћорић је подсјетио да је недавно у употребу пуштена и мобилна апликација за електронску допуну ТАГ уређаја, на опште задовољство свих корисника.  

-Много радимо на унапређењу система, јер тачно знамо шта недостаје нашим корисницима. Желимо да им пружимо све оно што имају корисници у земљама окружења и ЕУ. У протеклом периоду, били смо у некој врсти стагнације, али од када сам преузео управљање ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, заједно са својим сарадницима, започели смо много пројеката у том смјеру – додао је Ћорић, нагласивши да је најважније у свему то да „Аутопутеви Републике Српске“ настављају да граде и стварају бољу будућност за нашу Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана