Задовољавајући принос силажног кукуруза

Срна
Задовољавајући принос силажног кукуруза

НОВИ ГРАД - На подручју приједорске регије почело је убирање силажног кукуруза, а према првим подацима са терена принос је задовољавајући.

Стручни сарадник у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Душко Комненовић рекао је Срни да су падавине на кратко одгодиле овај посао.

"С обзиром на временске прилике принос силажног кукуруза је задовољавајући. Надамо се да ће фармери имати довољно хране за музна грла", рекао је он.

Комненовић је навео да ће падавине повољно утицати на меркантилни кукуруз уколико се ради о хибридима који дуже остају зелени.

"Код ових хибрида ће доћи до ретровегетације што ће омогућити боље налијевање зрна и самим тим и бољи принос", рекао је он.

Према његовим ријечима, још је рано говорити о приносу кукуруза али је сигурно да ће на лошијим земљиштима бити умањен за 30 одсто и више.

Комненовић је рекао да се ове године на подручју приједорске регије очекује да принос соје буде већи од просјека за ово подручје.

"Биљка вегетативно добро изгледа и махуне су добро попуњена те се очекује принос већи од просјека за наше подручје", навео је он.

Он је рекао да соја све више постаје интересантна пољопривредним произвођачима с обзиром на то да има добру цијену, а ријеч је о култури која поправља структуру земљишта.

На подручју приједорске регије ове године засијано је између 16.000 и 17.000 хектара силажног и меркантилног кукуруза, те око 1.500 хектара соје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана