Задовољавајући положај припадника националних мањина у Српској

Срна
Foto: принтскрин

БАЊАЛУКА- Положај припадника националних мањина у Републици Српској је задовољавајући, изјавила је данас предсједник Савјета националних мањина Српске Маја Кременовић.

Након заједничког састанка у Бањалуци чланова овог Савјета и Савјета националних мањина БиХ, Кременовићева је рекла новинарима да сва удружења националних мањима у Републици Српској и БиХ настоје да традицију, културу, језик и обичаје националних мањина чувају кроз различите активности, пројекте и сарадњу са матичним државама.

Према њеним ријечима, закони који се тичу националних мањина су фантастично пројектовани, али њихова имплементација на терену увијек може бити боља. "Највећи проблем је употреба језика и писма те организација додатне факултативне наставе за припаднике националних мањина", истакла је Кременовићева.

Предсједавајући Савјета националних мањина Парламентарне скупштине БиХ Андрија Сваток рекао је новинарима да је на састанку било говора о језику и писму те изучавању матерњег језика националних мањина у БиХ.

Замјеник предсједника Савјета националних мањина Републике Српске Игор Котјелников рекао је новинарима да у Републици Српској и БиХ постоје удружења која окупљају руску заједницу, као што је Руски културни центар "Руски мир" у Бањалуци.

Он је рекао да је у Републици Српској формирано и Удружење Руса "Романови" које ће остварити добре активности са рођацима и пријатељима у матици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана