Забрањен увоз грчких наранџи у Српску

Г.С.
Foto: принтскрин

БАЊАЛУКА- Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз 20.756 килограма наранџи поријеклом из Грчке због повећаног садржаја пестицида, саопштено је из Инспектората.

У саопштењу се наводи да је, поступајући према резултатима анализе, инспектор донио рјешење којим је забрањен увоз и наређено враћање спорне пошиљке пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора.

"Рад инспектора на граници, стручна процјена ризика и правовремено идентификовање потенцијалних неправилности, најважнији су фактори који за крајњи циљ имају заштиту здравља потрошача и заштиту домаће пољопривредне производње", напомиње се у саопштењу.

Из Инспектората истичу да се за пошиљке од којих се узимају узорци за анализу забрањује стављање у промет, дистрибуција или прерада, све до доношења рјешења инспектора у складу са резултатима лабораторијског испитивања узорака.

"С обзиром на ову процедуру, у случајевима када се анализама утврди нека неправилност, не постоји ризик да је производ био доступан на тржишту", указује се у саопштењу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана