Забрањен рад кухиње  у „Перутнини Птуј“

Анита Јанковић Речевић
Забрањен рад кухиње  у „Перутнини Птуј“

БАЊАЛУКА – Републички инспектор за храну забранио је даљи рад кухиње србачке месне индустрије „Перутнина Птуј“ у којој је припремана храна за раднике након што је у сриједу 16 запослених затражило љекарску помоћ усљед тровања храном коју су конзумирали у мензи предузећа.

У Инспекторату Српске кажу за „Глас“ да је у поступку инспекцијског надзора који је јуче започет у просторијама компаније „Перутнина Птуј“ рад кухиње забрањен  до окончања анализе узорака узетих из предузећа.

- Инспектор је наложио превентивну дезинфекцију објекта и ванредни санитарни преглед радника који обављају припрему и послуживање хране – рекли су Инспекторату.

Додали су да су санитарно-технички и хигијенски услови у кухињи у моменту инспекцијске контроле били на задовољавајућем нивоу.

У току контроле представници „Перутнине Птуј“ инспектору су предочили санитарне књижице радника који припремају и услужују храну, као и увјерења о положеној посебној едукацији о хигијени хране.

Такође, инспекцији је на увид добила и доказе о контроли микробиолошке исправности хране и испитивању микробиолошке чистоће опреме, уређаја и радних површина које се користе у кухињи, као и доказе о поријеклу сировина и друге хране која се користи за припрему оброка.

- У току контроле извршено је узорковање затечене хране, те наложено узимање брисева са радних површина и опреме која се користи за припрему хране, а за потребе лабораторијских анализа, чије резултате очекујемо у идућим данима – нагласили су у Инспекторату РС. 

Повезани текстови:

УКЦ Српске о здравственом стању радника „Перутнине Птуј“

Инспекторат саопштио шта ће предузети након тровања радника у Српцу

Познат узрок тровања радника: Огласио се директор "Перутнине Птуј"

Инцидент у србачкој фабрици: Отровало се 16 радника "Перутнине птуј"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана