Забранити извоз дрвних сортимената и енергената из БиХ

Срна
Забранити извоз дрвних сортимената и енергената из БиХ

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о потреби увођења мјере привремене забране извоза трупаца и енергената на бази дрвета из БиХ, а од Савјета министара БиХ траже да се забрани извоз шумских дрвних сортимената и енергената за период од 90 дана с циљем развоја домаће дрвопрерађивачке индустрије.

Ријеч је о сортиментима и енергентима на бази дрвета означених тарифним бројевима 4401 и 4403, те подбројевима, према Одлуци о утврђивању царинске тарифе за 2022. годину, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Опоравком дрвне индустрије након негативних посљедица изазваних пандемијом вируса корона у Српској је регистровано додатно повећање потражње производа од дрвета на међународном тржишту, те је неопходно да се сва расположива сировина из јавних и приватних шума стави на располагање домаћим дрвопрерађивачима.

"Посебан проблем на тржишту настао је усљед међународне кризе снабдијевања енергентима због сукоба у Украјини, што је довело до енормне потражње и извоза дрвета као енергента, те значајног повећања цијена на домаћем и међународном тржишту, усљед чега се јавила несташица енергената /огревног дрвета, пелета и брикета/ за потребе снабдијевања становништва у Српској", појашњава се у саопштењу.

С тим у вези, а са циљем унапређења развоја дрвне индустрије, спречавања несташице и заштите домаћих потрошача у смислу снабдијевања енергентима на бази дрвета Савјету министара БиХ упућује се иницијатива за доношење мјере привремене забране извоза шумских дрвних сортимената и енергената на бази дрвета из БиХ на период до 90 дана.

Влада Републике Српске донијела је данас и Уредбу о начину и поступку додјеле туристичких ваучера, којом се утврђује начин и поступак додјеле финансијских средстава Компензационог фонда Републике Српске грађанима Српске за субвенционисано коришћење угоститељских услуга у угоститељским објектима.

На сједници је донесена и одлука о одобравању средстава Институту за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци у износу од 100.000 КМ на име остваривања права на подстицајна средства за развој експериментално - едукативних и развојних центара.

Влада Српске усвојила је и Приједлог плана деминирања за ову годину - Фаза 24., као и Листу приоритетних задатака за деминирање у овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана