За утопљавање зграде Филозофског факултета 400.000КМ

Срна
Foto: Принтскрин/Инстаграм

БАЊАЛУКА- За реконструкцију зграде Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци, у оквиру пројекта енергетске ефикасности, биће уложено око 400.000 КМ, најавила је данас министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Голићева је навела да ће у оквиру овог пројекта бити урађена термичка изолација фасаде, замијењена дотрајала столарија, те да је планирана и уградња новог лифта.

"Утопљавање установа има велики значај, јер подразумијева уштеду материјалних трошкова од 30 до 50 одсто, док је уградња лифта потреба и неопходан је по свим законским прописима за особе са инвалидитетом", рекла је она новинарима у Бањалуци.

Голићева, која је са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђаном Рајчевићем посјетила Филозофски факултет, навела је да ће се паралелно радити и на утопљавању зграде Ректората, те да је план да се заврши још објеката у Кампусу.

Голићева је подсјетила да је у првој фази пројекта енергетске ефикасности, која је завршена прије двије године, обновљено око 33 објеката широм Републике Српске.

"У овој фази требали бисмо обновити око 40 објеката, али ћемо и даље тражити и додатна неповратна средства, како би се та листа проширила. Ријеч је о кредиту Свјетске банке, удруженом са бесповратним средствима зеленог климатског фонда", рекла је Голићева.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Срђан Душанић рекао је да је пројекат утопљавања зграде овог факултета најзначајнија инвестиција од оснивања ове високошколске установе.

"Овде се не ради само о естетици, него о стварној потреби, јер од 1994. године када је основан факултет, фасада није изолован на прави начин", рекао је Душанић.

Рајчевић је изразио задовољство јер је свједок капиталне трансформације Филозофског факултета у Бањалуци.

"Овај факултет је од свог оснивања одшколовао 6.500 дипломаца, те он чини стуб образовног система јер се на њему школују и просвјетни кадрови", рекао је Рајчевић.

Он је изразио задовољство што Филозофски факултет на прави начин перципира, садашњост, али и будућност Републике Српске, односно њен развој.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да ће ову годину, према планираним активностима, обиљежити велике и значајне инвестиције у бањалучком универзитету.

"Утопљавање зграда има велики значај, јер подразумијева значајне уштеде енергије", рекао је Гајанин

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана