За три предузећа око 990.000 КМ подстицаја

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић потписао је данас у Бањалуци уговоре о додјели подстицаја за директна улагањима са представницима предузећа "Хемофарм" из Бањалуке, "Експорт сити" из Прњавора и "Мега дрво" из Бијељине у укупном износу од око 990.000 КМ.

Митровић је рекао новинарима у Бањалуци да је ријеч о привредним субјектима који су прворангирани на јавном позиву за директна улагања, додајући да су све ове фирме биле корисници досдашњих подстицаја које даје ово министарство.

Он је навео да ресорно министарство од 2019. године активно помаже привредним субјектима, поготово у вријеме пандемије вируса корона и у садашњем времену инфлације, те најавио да ће такве активности бити настављене.

"У буџету за наредну годину предвиђена су средства за субвенције по четири основа, а за подстицаје за директна улагања предвиђено је 14,6 милиона КМ. Настојаћемо да помогнемо привредним субјектима како би се производња подигла на виши технолошки ниво и да би домаћи привредни субјекти били конкурентнији на европском и свјетском тржишту", рекао је Митровић.

Он је нагласио да се подстицајима помаже привредним субјектима и да запошљавају младе раднике, додајући да новија технолошка рјешења захтијевају структуру радника са већим образовним нивоом.

Саша Урошевић из "Хемофарма" рекао је да је ово добра иницијатива која ће привући инвестиције и помоћи развоју привреде и додао да је, према потисаном уговору, овом привредном субјекту припало 390.000 КМ.

"То ћемо искористити за модернизацију процеса и технологија како бисмо појачали производне капацитете, што ће наш производни сајт учинити ефикаснијим и конкурентнијим. Ова средства ће покрити 25 одсто инвестиције у овом пројекту, што је за нас значајно", навео је Урошевић.

Извршни директор бијељинске фирме "Мега дрво" Стеван Остојић рекао је да је овој фирми додијељено 270.000 КМ, што ће допринијети санацији штете од пожара из априла ове године у коме је причињена штета од 15 милиона КМ.

Директор "Експорт ситија" Мирсад Турчиновић истакао је да је помоћ привреди увијек добродошла поготово у овим временима, додајући да ће 330.000 КМ бити уложено у куповину производних машина ради побољшања продуктивности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана