За развој едукативног центра Пољопривредног факултета 100.000 КМ

Срна
За развој едукативног центра Пољопривредног факултета 100.000 КМ

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске одобрила је данас 100.000 КМ бањалучком Пољопривредном факултету на име права за остваривање подстицаја за развој факултетског Експериментално-едукативног центра.

Средства се обезбјеђују из субвенције за развој пољопривреде и села у оквиру Агенције за аграрна плаћања Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу. Као главном носиоцу научноистраживачког рада у области пољопривреде у Републици Српској, Пољопривредном факултету у Бањалуци додијељено је 50 хектара пољопривредног земљишта на концесионо кориштење, што је представљало и основ за успостављање Експериментално-едукативног центра.

Од тога је на 47 хектара организована производња пшенице, јечма, соје и кукуруза, док је површина од три хектара резервисана и ограђена за подизање вишегодишњих засада воћа.

"Центар се користи као полигон за практичну наставу студената Пољопривредног факултета, а у огледима са кукурузом, између осталих огледа, испитују се висине приноса и физиолошких карактеристика у условима са и без наводњавања", појашњено је у саопштењу. Влада је данас донијела одлуку о изради стретегије савјетодавних активности у пољопривреди Републике Српске за период 2024-2030. године којом се покреће чији је рок за израду 12 мјесеци од дана ступања на снагу.

Ријеч је о интегрисаном, мултисекторском стратешком документу који дефинише јавне политике, усмјерава развој савјетодавних активности у пољопривреди, те зацртаним стратешким циљевима и приоритетима представља путоказ за развој пољопривреде и свеукупни друштвени развој.

Стратегија ће садржавати приоритете и развојне правце дефинисане у релевантним стратешким документима Републике Српске, као и документима релевантним за процес европских интеграција и другим међународно преузетим обавезама Републике Српске.

Влада је на данашњој сједници прихватила и информацију о завршетку реализације "Хитног пројекта за ковид 19 у БиХ", финансираног зајмом Свјетске банке, чији је циљ био пружање подршке Републици Српској у спречавању појаве додатних случајева вируса корона, ограничавању даљег преноса, као и подршка домаћинствима у превазилажењу друштвено-економских утицаја пандемије.

Из Владе су навели да је износ зајма за Републику Српску 13.240.100 евра. У оквиру пројекта набављени су дијагностичка и лабораторијска опрема и уређаји, као и заштитна опрема за Институт за јавно здравство Републике Српске и Ветеринарски институт Српске Др Васо Бутозан, те комуникацијска и информатичка опрема.

За 26 болница и домова здравља набављена је медицинска опрема, попут РТГ и ултразвучних апарата, а здравственим установама уручено је и 25 савремено опремљених санитетских возила. Пројектом је обухваћено и око 23.000 корисника права из социјалне заштите, а исплаћен је посебан вид новчане подршке корисницима одређених права из социјалне заштите у Републици Српској. "Ријеч је о корисницима права на личну инвалиднину, на помоћ и његу у кући, на једнократну новчану помоћ, те корисницима права на новчану помоћ.

Рефундирани су и трошкови горива центрима за социјални рад, а за установе социјалне заштите за смјештај корисника набављени су и дистрибуирани медицински материјали, заштитна опрема и средства за дезинфекцију", наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана