За превоз основаца исплаћено више од 18 милиона КМ

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске саопштило је да је од 2018. до прве половине ове године за превоз ученика основних школа исплатило више од 18 милиона КМ.

У току 2021/2022. године Министарство је са 3.956.000 КМ суфинансирало превоз 16.000 основаца који живе на удаљености већој од четири километра од школе, додаје се у саопштењу.

Министарство до 15. септембра очекује од школа ажуриране спискове са подацима о ученицима-путницима, како би могла бити извршена исплата превозницима с обзиром на то да се средства за текући мјесец исплаћују након ажурирања спискова, те је тако обезбијеђен стабилан систем редовне уплате трошкова за превоз ученика до школе.

Школа доставља Министарству измијењени списак ученика-путника, на основу којег се и одобрава нови износ који се исплаћује превозницима за превоз основаца у току школске године, ако се у току школске године појаве нови ученици који имају право на превоз, као и у случају када одређени ученици који су остваривали право на трошкове превоза напусте одређену школу.

Министарство просвјете и културе опредијељено је да ученици основних школа који у току школовања промијене мјесто пребивалишта на удаљености од четири или више километара остваре право на накнаду за превоз и због тога се редовно до 15. у мјесецу ажурирају спискови и број нових ученика који остварују право на накнаду за трошкове превоза.

Када се на одређеном продручју неке локалне заједнице ни на који начин не може организовати превоз ученика са тог подручја због немогућности приласка возила тим подручјима или незаинтересованости превозника због неисплативности превоза, Министарство просвјете и културе на текуће рачуне родитеља уплаћује средства у вриједности аутобуске карте у случају организованог превоза до школе.

У том случају родитељи ученика могу да организују превоз за ђаке сопственим возилима или на други начин.

Сви ученици чије је мјесто пребивалишта удаљено од школе четири или више километра остварили су право на накнаду за трошкове превоза, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да ресорно министарство већ дужи низ година редовно исплаћује накнаде за трошкове превоза ученика у оквиру директне сарадње са школама на територији Републике Српске.

Министарство просвјете и културе суфинансира превоз ученика, а средства за ову намјену исплаћује на основу Правилника о нормативима и стандардима за финансирање основних школамА, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана