За правдом се трага и 30 година након злочина у Сијековцу

Срна
За правдом се трага и 30 година након злочина у Сијековцу

БРОД - У Броду је вечерас одржана трибина поводом обиљежавања 30 година од злочина над Србима у Сијековцу, са које је поручено да ће бити настављена борба за истину и правду и да одговорни за овај крвави злочин буду процесуирани.

Трибину под називом “30 година трагања за правдом и истином” и изложбу фотографија осуђених за ратне злочине почињене над Србима у Броду и Посавини, организовали су борачке организације и удружење логораша из Брода и Модриче, уз подршку општине Брод.

Начелник општине Брод Зоран Видић каже да у овој локалној заједници његују традицију сјећања на цивилне жртве и борце из протеклог одбрамено-отаџбинског рата и да се труде да млађе генерације упознају са догађајима из прошлости.

“Ми смо овдје већином православци, хришћани и праштамо, али се трудимо да не заборављамо, а све има општи циљ да нам се такве ставари више никада не понове”, рекао је Видић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић каже да ће ни 30 година од крвавог злочина који су припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске починили над Србима у Сијековцу неће одустати од трагања за правдом и истином.

“Борићемо се да правда изађе на видјело, да одговарају они који су ове злочине починили. Трибина је показатељ да то морамо и желимо да понављамо док једног дана не дође до правде и истине, а надамо се да ће то бити убрзо”, рекао је Видић.

Предсједник Удружења логораша општине Модрича Владо Драгојловић каже да је на изложби приказано 17 фотографија ратних злочинаца пресуђених пред Судом БиХ, који ниједном од њих није изрекао максималну затворску казну.

“Њима је суђено по законима СФРЈ, који су далеко блажи и повољнији за извршиоце злочина. Дакле, нема ни једне максималне казне, а четири пресуде су ослобађајуће. Занимљиво је да је ријеч о злочинима силовања”, рекао је Драгојловић.

Када се све сабере, каже Драгојловић, Суд БиХ је у просјеку изрекао по шест година затвора одговорним за злочине, чиме показује да је био селективан према српским жртвама, нереалан и у најмању руку некоректан.

“Међу пресуђеним је и један број жена које су починиле значајан број злочина над српским цивилима и војницима. Изречена је само једна пресуда припаднима регуларне Хрватске војске и то је жкрвава Азраж за злочине почињене у Дервенти”, рекао је Драгојловић.

Предсједник Удружења логораша општине Брод Ане Михајлов наводи да је од марта до октобра 1992. године на подручју Брода било организовано 10 логора за Србе у којима је у једном тренутку било 3.000 логораша.

“То су цивили из Брода који нису успјели да се извуку и побјегну, већ су остали под окупацијом хрватско-муслиманских снага и одведени су у логоре”, каже Михајлов.

Он наводи да су многи Срби који су били у пролазу из Хрватске ухапшени на граничном прелазу на мосту и заробљени.

“Послије операције жКоридорж када су ослобођени Дервента и Оџак у Брод је доведено око 400 логорша из Дервенте и око 1.300 логораша из Оџака”, додао је Михајлов.

У Сијековцу код Брода сутра ће бити обиљежено 30 година од стравичног злочина над српским народом који су починили припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске

У Сијековцу је 26. марта 1992. године убијено девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана