За пошумљавање подручја уз ријеке Саву, Врбас и Врбању 1,3 милион КМ

Срна
Foto: срна

БАЊЛУКА- У Бањалуци је данас потписан уговор о пошумљавању подручја уз ријеке Саву, Врбас и Врбању, вриједности преко 1.300.000 КМ, с циљем спречавања бујица, поплава и ерозија земљишта.

Уговор су потписали помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Митровић и представници предузећа "Шуме Републике Српске".

Митровић је рекао да ће се пошумљавање реализовати у оквиру пројекта "Сава - Дрина" финансираног из кредита Свјетске банке.

"Данас су потписани уговори за пошумљавање бујичних подручја на сливовима ријека Врбаса и Врбање. Друга компонента је подизање енергетских засада топола на наплавним подручјима ријека Саве и Врбаса", рекао је Митровић новинарима.

Он каже да ће бити пошумљен 121 хектар, а да ће површина засада топола бити 14,2 хектара.

Вршилац дужности директора предузећа "Шуме Реублике Српске" Славен Гојковић рекао је да су уговоре са ресорним министарством данас потписала шумска газдинства "Горица" Шипово, "Врбања" Котор Варош и "Бањалука" из Бањалуке.

"Мислим да ћемо на задовољство свих да завршимо овај посао и да у будућности смањимо могућност бујица и ерозије земљишта", рекао је Гојковић.

Одговарајући на питање о потписивању колективних уговора са синдикалним организацијама у предузећу "Шуме Републике Српске", Гојковић је рекао да је за јуче било заказано потписивање, али да је одгођено јер је био нерадни дан.

"Колективни уговор би требало да потпишемо у четвртак, 25. новембра", рекао је Гојковић.

Говорећи о учешћу плата у укупним расходима "Шума Републике Српск", Гојковић је рекао да није тајна да су ти расходи велики, али да се не размишља о отпуштању радника, те додао да ово предузеће ради на новим видовима повећања укупних прихода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана