За пољопривреднике 28 милиона евра, слиједе издвајања за мали индустријски сектор

Срна
За пољопривреднике 28 милиона евра, слиједе издвајања за мали индустријски сектор

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће бити реализована одлука Мађарске Владе о пласману и подршци Републици Српској у износу од 100 милиона евра, да је 28 милиона издвојено за помоћ пољопривредницима, те да слиједе издвајања за мали индустријски сектор.

Додик је навео да је ријеч о првој транши, те да је потребно испоштовати процедуре.

- Према сектору пољопривреде иде 28 милиона ефективне помоћи. Сада развијамо отприлике толико за мали индустријски сектор, након чега ћемо то исто учинити и за мала и средња предузећа - рекао је Додик у Бањалуци.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Фондација за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" објавиће 1. септембра јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата у оквиру реализације првог Програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана