За подстицаје и премије 1,3 милиона КМ

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Центар за развој пољопривреде и села Бањалука расписао је данас јавни позив за додјелу подстицајних средстава кроз суфинансирање и за додјелу премија за развој пољопривредне производње за 2023. годину, за шта је овогодишњим буџетом планирано 1,3 милиона КМ.

Заинтересовани пољопривредници пријаве могу предати до 25. маја, речено је у овом центру.

Основни циљеви дођељивања подстицајних средстава су унапређење и јачање пољопривредног сектора, стварања тржишно оријентисаних произвођача, јачања њихове конкурентности и смањења стопе незапослености.

Осим грантовских средства за набавку сјемена, расада и минералног ђубрива за повртарску производњу, подстицајна средства за развој пољопривредне производње по овом позиву дођељиваће се за суфинансирање воћарске производње, противградне заштите и друге опреме, набавку сортног сјемена стрних жита, кукуруза, травно ђетелинске смјесе и хељде и набавку вјештачког ђубрива.

Подстицајна средства ће се додијељивати и за изградњу нових објеката и набавке опреме за прераду у биљној производњи, суфинансирање производње у заштићеним просторима и пројекта Програма развоја руралне конкурентности (РЦДП), као и за набавку нове пољопривредне механизације.

Подстицајна средства планирана су, навели су у Центру, и за суфинансирање изградње нових објеката за узгој животиња, изградњу објеката и набавке опреме за прераду у анималној производњи, изградњу објеката и набавке опреме за производњу гљива, али и за суфинансирање поправке и одржавања кориштених пољопривредних машина, као и за суфинансирање трошкова за уговорени пласман у Крајишкој кући.

Када је ријеч о премијама, оне су намијењене за произведену испоручену количину млијека, пчелиња друштва и производњу корнишона.

Из Центра за развој пољопривреде и села нагласили су да се одобрена средства могу остварити искључиво по основу банковне уплате на рачун добављача, односно средства се уплаћују на текући рачун корисника подстицајних средстава, за набављена средства или оригиналног предрачуна добављача када се одобрени дио средства уплаћује на рачун добављача.

Конкурсне пријаве за дођелу подстицајних средстава са свим прилозима потребно је доставити на адресу Центра за развој пољопривреде и села, Служба за планирање и развој, Војводе Момчила 10, 12 и 16, Бањалука или лично, предајом у канцеларији Службе за планирање и развој Центра, радним даном од 8.00 до 15.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана