За обнову црвке у Витомирици прикупљено 12.500 евра

Срна
За обнову црвке у Витомирици прикупљено 12.500 евра

ПОДГОРИЦА - За обнову Цркве Светог апостола и јеванђелисте Луке у Витомирици код Пећи прикупљено је 12.500 евра на донаторској вечери "Онамо, `намо", у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије се у обраћању осврнуо на жртву црногорске војске за свету земљу Косово и Метохију, истичући да је црква у Витомирници једна од најљепших цркава подигнутих за душе изгинулих јунака и за напредак цијеле црногорске војске и њиховога потомства

Он је подсјетио да је један од највећих ратних успјеха црногорске војске било ослобађање Косова и Метохије 1912. године у којем је погинуло доста јунака проливајући крв за свету српску земљу.

"Испуњен је вјековни завјет два српска краља, краља Николе Петровића и краља Петра Карађорђевића који су са својим војскама ослободили Косово и Метохију", рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије нагласио је и да Црква Светог апостола Луке у Витомирици личи на цркву Лазарицу, не случајно, јер се и на такав начин овај цјелокупни подвиг везивао и за име Светог кнеза Лазара који је увео српски народ у завјет Косова и Метохије.

Донаторско вече организовало је Друштво за његовање традиционалног српског пјевања уз гусле "Свети Сава" из Подгорице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана