За неразвијене и изразито неразвијене општине 750.000 КМ

ГС
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске исплатиће 750.000 КМ неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе.

Средства ће бити расподијељена за 15 неразвијених и 20 изразито неразвијених јединица локалне самоуправе, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада Српске усвојила је информацију о пројекту изградње Научно-технолошког парка у Републици Српској, те донијела одлуку о формирању Савјетодавног одбора овог парка, а Министарство за научнотехнолошки развој, високо образоавање и информационо друштво задужила да координише рад овог одбора и предузме све мјере и радње на реализацији пројекта изградње парка.

Изградња Научно-технолошког парка у Републици Српској се види као потенцијални катализатор низа процеса који могу позитивно утицати на цјелокупни развој Републике Српске.

Његовим успостављањем биће остварено неколико међусобно повезаних циљева - подстицање развоја привреде и повећање конкурентности Републике Српске, унапређење сарадње између научноистраживачких организација и привреде, допринос дигиталној трансформацији Српске, подстицање предузетничког и иновативног духа, посебно међу младима, отварање нових радних мјеста у привреди, укључујући раст броја истраживача и остало.

Научно-технолошки парк налазиће се у оквиру Кампуса Универзитета у Бањалуци.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о проглашењу парка природе "Требевић", а разлози за доношење ове одлуке су очување природе, као и тежња да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи.

Циљ је заштита различитих природних елемената, очувања природног састава и цјеловитости екосистема, очувања карактеристичних обиљежја пејзажа, односно очување укупне геолошке и биолошке разноврсности.

Заштићено подручје обухвата већи дио масива планине Требевић, те клисурасте долине Миљацке, односно доње токове њених саставница Паљанске и Мокрањске Миљацке.

Будући парк природе "Требевић" простире се на подручју општина Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и Пале које се налазе у саставу града Источно Сарајево, у укупној површини од 5.036 хектара.

На цјелокупној површини установљава се режим заштите другог и трећег степена.

Влада Републике Српске донијела и Уредбу о измјени и допуни уредбе о висини и начину наплате накнаде за издавање увјерења и потврда о ветеринарско-здравственој исправности, чиј је циљ да се обезбиједи висок ниво заштите живота и здравља људи и интереса потрошача, при чему се узима у обзир ефикасно функционисање унутрашњег промета, међународних обавеза и заштита здравља и добробити животиња. 

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 187. сједници у Бањалуци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пчеларству.

"Закон о измјенама и допунама Закона о пчеларству прописује да се узгој пчела у Републици Српској врши у складу са Програмом узгоја пчела у Републици Српској. На овај начин се сектор пчеларства усклађује са ЕУ прописима, који прописују да свака земља доноси Програм узгоја пчела којим се дефинишеу узгојни циљеви у пчеларству", наводи се у саопштењу.

Овим измјенама и допунама закона прописује се да Савез удружења пчелара Републике Српске и у удржења пчелара који нису чланови Савеза  и удружења произвођача из области биљне производње током године спроводе заједничке активности на едукацијама о значају пчеларства с циљем очувања пчела и самог биодиверзитета у природи.

Такође детаљније је дефинисана регистрација пчелара и пчелињака у Републици Српској .

Измјенама одредаба закона које се односе на ажурирање бројног стања пчелара и пчелињака доћи ће се до тачних података о бројном стању пчелара и пчелињака на основу којих ће се омогућити боље планирање мјера за развој сектора пчеларства.

Влада Републике Српске прихватила је данас на сједници у Бањалуци информацију о иницијативи Болнице "Др Младен Стојановић" Приједор за покретање активности за модернизацију те здравствене установе и задужила је да изради идејни пројекат.

Пројекат модернизација Болнице "Др Младен Стојановић" Приједор подразумијева санацију и реконструкцију постојећег објекта Ц, објекта психијатрије, изградњу новог објекта за проширење постојећих капацитета и набавку нове медицинске и немедицинске опреме.

Влада је донијела одлуку о измјенама и допунама одлуке о одређивању приоритетних пројеката из Програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из буџета у овој години, са расподјелом средстава.

У приоритетне пројекте који се финансирају из буџетских средстава намијењених за јавне инвестиције у овој години уврштен је пројекат "Инвестициона улагања у Универзитетском граду у Бањалуци" у износу од 3.000.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Средствима јавних инвестиција биће суфинансирана изградња водовода у централном дијелу општине Оштра Лука у износу 500.000 КМ, те подржан пројекат реконструкције атлетске стазе на Градском стадиону у Бањалуци укупне вриједности 350.000 КМ.

Из средстава намијењених за јавне инвестиције биће финансиран и пројекат "Обнова Српске школе у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и јасеновачког сестринства" укупне вриједности 294.000 КМ.

По усвајању ове одлуке укупан износ одобрених средстава из Програма јавних инвестиција за ову годину износи 248.549.780 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана