За луксузне станове не фали купаца

Данијела Бајић
За луксузне станове не фали купаца

БАЊАЛУКА - Криза није утицала на продају луксузних станова, што потврђују инвеститори и агенти за некретнине из Српске који тврде да их углавном продају и прије него што зграда буде завршена, а будући власници су спремни да за квадрат издвоје и скоро 5.000 марака.

Криза у протеклом периоду је, кажу у агенцијама за некретнине, за нијансу смањила потражњу за становима кад су у питању становници са просјечним примањима, док су поскупљења најмање утицала на оне с дубљим џепом који углавном стан пазаре за готовину.

Директор агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драган Милановић казао је да су луксузнији станови најтраженији у строгом центру града, између осталог на локацији познатој као “рупа”, гдје квадрат кошта 4.800 марака.

- Људи који се одлуче за такве некретнине са куповином углавном крену прије завршетка радова како би могли сами да бирају распоред, као и материјал за унутрашњи дио па, умјесто обичних плочица у купатилу, неки траже мермер или, примјера ради, код постављања подова траже скупљу варијанту, те посебно по свом укусу уређују расвјету и слично. За те ствари већином ангажују архитекте и све то значајно увећава вриједност тог стана - истакао је Милановић.

Таквих купаца је, каже он, без обзира на кризу, било и увијек ће бити.

- У протеклом периоду било је прилично купаца луксузних станова из иностранства који су тражили станове са кровним терасама, задње и уређеније етаже. Али било је и наших становника, за које никад не бисте рекли, скроз непознати људи, али имају средства и могућност да купе једну такву некретнину - рекао је Милановић.

Гојко Станковић из агенције за некретнине “Еуропартнер” у Требињу каже да се новоградња по квадрату у овом граду креће од 3.150 до 3.500 марака.

- С обзиром на то да је туристима Требиње све интересантније, људи из окружења, дијаспора, све чешће купују некретнине код нас. Нисмо осјетили да је криза протеклих мјесеци како суграђанима, тако и нашим људима који живе ван наших граница, помрсила планове да купе стан у Требињу - истакао је Станковић.

Агент за некретнине у добојској агенцији “Некредо” Мира Сушић казала је да је потражња за становима свих категорија ове године повећана, а међу купцима све чешће су људи из дијаспоре.

- Инфлација је велика и сви који имају уштеђевину, било да су наши суграђани или из иностранства, улажу у некретнину како им новац не би пропао - казала је Сушићева.

Додала је да су најтраженији станови у новом дијелу Добоја, према православној цркви, у дијелу гдје се граде болница и тржни центар, а цијена квадрата у новоградњи износи 2.200 марака.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић казала је да становништво хрли у веће градове попут Бањалуке, гдје су цијене станова готово као на Менхетну.

- Ни у другим локалним заједницама цијене станова нису повољније, али народ једноставно мора да обезбиједи кров над главом, због чега се задужује. С друге стране, наши људи из дијаспоре, примјера ради у Приједору, су покуповали станове због инфлације и они сад углавном зјапе празни - истакла је Марићева.

Комшије

Осим што купци имају посебне прохтјеве у вези са избором локације, погледом и детаљима уређења стана, будући власници луксузних некретнина распитују се, кажу агенти, и за комшије.

Купци желе да, истичу у агенцијама за некретнине, знају и ко све живи у згради и да ли постоји портир као и покривеност видео-надзором.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана