За једног ђака мало и цијела плата

Данијела Бајић
За једног ђака мало и цијела плата

БАЊАЛУКА - До поласка у школу остало је мање од мјесец, а да би родитељи свом ђаку купили књиге, школски прибор, те неопходну одјећу и обућу, потребна је најмање минимална плата, која у Српској тренутно износи 700 КМ.

У књижаре широм Српске готово сви уџбеници су стигли, а за поједине комплете потребно је издвојити скоро 300 марака, док свеске, школски прибор, пристојна торба и перница коштају најмање 200 КМ.

У једној од књижара Завода за уџбенике и наставна средства Српске у Бањалуци, гдје су уџбеници за све основце бесплатни, истакли су да су родитељи из других локалних заједница већ кренули у набавку књига и прибора.

- Поједини уџбеници још нису стигли јер је и ове године било измјена, па су неки још у штампи, очекујемо их сваког дана. Осим уџбеника за основну, велика је потражња и за онима за средњу школу - казала је за “Глас Српске” радница Мубера Грбић.

Када је ријеч о свескама, школском прибору и опреми, у књижарама кажу да су полице одавно попуњене.

- Цијене уџбеника отприлике су исте као и прошле године, али школски прибор и опрема скупљи су и до 40 одсто - рекла је Грбићева.

Према њеним ријечима, по уџбенику за средње школе потребно је издвојити од 9,90 до 12 КМ, изузев страних језика. Уџбеник енглеског са радном свеском кошта 25 КМ.

Пословођа у једној од књижара “Култура” у Приједору Нина Чуковић каже да интересовање родитеља за уџбеницима на подручју овог града расте из дана у да­н.

- Како се школска година буде приближавала, у књижари очекујемо још веће гужве. Свеске су код нас можда мало повољније у односу на прошлу годину, јер је папир појефтинио - рекла је Чуковићева и додала да фирмама са којима имају склопљен уговор и путем кредитних кратица уџбенике дају и на рате.

Осим уџбеника и прибора, ђацима је за полазак у школу потребна и нова одјећа и обућа.

У једном градишком бутику кажу да родитељи већ долазе са дјецом и бирају неопходне одјевне комаде.

- Углавном се купују патике, тренерка, дукс и по неколико мајица. Многи пазаре пола од тога, а остало оставе за сљедећи мјесец, када буде плата. Мало ко може одједном да искешира 200 - 300 КМ - казала је радница Биљана Стоканић.

Извршна директорица Удружења грађана “ТоПееР” Добој Снежана Шешлија истакла је за “Глас” да су се прије неколико година за 700 марака у школу могла опремити два ђака, а данас је само за једног потребно много више од минималне плате. 

- Само је школски прибор поскупио скоро 50 одсто у односу на прошли септембар. Скочиле су и цијене гардеробе и обуће и сумњам да мање од 1.000 КМ може да покрије трошкове опремања дјетета у школу - казала је Шешлија.

Додала је да је потребно узети обзир и трошкове за ужину, за коју је прије само неколико година марка била довољна, а сада се за тај износ може купити само кифла.

“Весели бањалучки караван”

Град Бањалука започео је расподјелу очуваних комплета уџбеника ученицима основних школа из других општина Српске, па ће сутра књиге бити упућене у Србац и Крупу на Уни, док је петак резервисан за испоруку у Купрес, Љубиње и Билећу. Очуване прошлогодишње уџбенике у уторак идуће седмице ће добити и ученици од петог до деветог разреда у општинама Челинац, Котор Варош и Теслић, као ђаци у Кнежеву и Оштрој Луци. 

“Весели бањалучки караван” је у протекла два дана обишао Брод, Шамац, Вукосавље и Модричу, гдје су представници Одјељења за друштвене дјелатности подијелили уџбенике основним школама за ученике од петог до деветог разреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана