За изградњу стамбених објеката у Билећи, Љубињу и Берковићима 1,3 милиона КМ

ГС
Foto: Општина Берковићи

БАЊАЛУКА- Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш потписао је са начелницима општина Билећа, Љубиње и Берковићи споразуме о сарадњи на реализацији пројеката изградње стамбених објеката, укупне вриједности 1.304.600 КМ.

- Овим пројектом биће стамбено збринуто 16 породица чији су објекти оштећени у земљотресу у априлу и нису условни за становање - саопштено је из Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

У општини Љубиње биће изграђен стамбени објекат са шест станова вриједан 650.000 КМ за смјештај шест породица.

У општини Берковићи биће изграђено девет индивидуалних стамбених објеката за чију је изградњу потребно 592.200 КМ, док ће у општини Билећа бити изграђен један индивидуални стамбени објекат вриједан 62.600 КМ.

Средства за реализацију ових пројеката обезбиједила је Влада Републике Српске.

Чордаш је рекао да је главни циљ Владе Републике Српске да помогне људима чији су стамбени објекти оштећени у земљотресу и неусловни су за становање, те да се трајно ријеши њихово стамбено питање.

Истакао је да ће Секретаријат, захваљујући средствима Владе Републике Српске, исељеним породицама осигурати рјешавање стамбеног питања у складу са стандардима који се примијењују у пројектима које имплементира Секретаријат из области стамбеног збрињавања.

Чордаш је у оквиру ове радне посјете обишао и локацију у Невесињу на којој је у току изградња стамбеног објекта са 12 станова за интерно расељена лица, укупне вриједности веће од 1,2 милиона КМ.

Уговор за извођење грађевинских радова у Невесињу потписан у јуну, а зграда се гради у оквиру Пројекта затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења - ЦЕБ2.

Ово је један од најзначајнијих пројеката Секретаријата, а главни циљ је да се интерно расељеним лицима омогући трајно стамбено збрињавање, односно да се затворе сви алтернативни видови смјештаја и да се овој категорији становништва обезбиједе нормални услови за живот.

Имплементација овог пројекта на подручју Републике Српске је започета 2015. године, а финансира се из кредитних средстава Развојне банке Савјета Европе.

Од укупних средстава Српској је припало више од 57 милиона КМ, од чега је кредитно задужење веће од 35 милиона КМ, а 21 милион КМ су доприноси локалних заједница кроз земљиште, зграде, плаћање дозвола, сагласности и друге трошкове везане за изградњу и инфраструктуру.

Укупан број породица које ће бити стамбено збринуте на подручју Републике Српске кроз Пројекат ЦЕБ2 је 703, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана