За изградњу храма за јасеновачке жртве прикупљено око 160.000 КМ

Срна
Foto: Срна

КОЗАРСКА ДУБИЦА - За изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у мјесту Међувође, општина Козарска Дубица, до сада је прикупљено око 160.000 КМ, рекао је Срни Зоран Гвозден из Америке, који је један од иницијатора ове акције.

"Радови иду споро, али се на све начине трудимо да прикупимо средства како би на прољеће наставили радове на крову, постављању столарије и звоника. Сваки дан нова цигла када се узида, ми смо пресрећни", истакао је Гвозден.

Он је најавио да ће од 1. јануара бити активан и хуманитарни број на који ће људи доброг срца моћи позивом да донирају новац.

Гвозден је указао на значај изградње овог храма у Поткозарју које је много страдало у Другом свјетском рату, када је највећи број дјеце, жена, старих и немоћних са простора Козаре, Кнешпоља и многих других крајева, послије офанзиве на Козари, спроведено кроз Међувође, а потом убијено и погубљено у логору Јасеновац.

Он је навео да је у периоду од 1942. године на подручју међувођске парохије више од 700 дјеце одведено у правцу Јасеновца и од тада им се губи сваки траг.

"Важно је да свако од нас буде свјестан колико је битно да не заборављамо своју историју, културу и вјеру. Позивам све људе широм свијета, али и институције Републике Српске и БиХ да помогну изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у Муђувођу", нагласио је Гвозден.

Он је рекао да се новац може уплатити на жиро рачун у власништву Српске православне црквене општине у Кнежици, IBAN BA395620108047299649, SWIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka.

Изградња Храма почела је 2018. године уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана