За инвестиције у сектор вода обезбијеђено више од 250 милиона КМ

Срна
За инвестиције у сектор вода обезбијеђено више од 250 милиона КМ

БИЈЕЛЈИНА - Република Српска данас је много спремнија за одбрану од поплава него 2014. године, јер је Влада Српске обезбиједила више од 250 милиона КМ за инвестиције у сектору вода, а улагања у водопривредне објекте реализована или су у току на 330 локација, саопштено је из Јавне установе “Воде Српске”.

”Влада Српске, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Јавна установа 'Воде Српске' уложили су максималне напоре да се унаприједи систем одбране од поплава, односно да се обезбиједи висок ниво заштите и смање ризици, наводи се у саопштењу.

На најкритичнијим локацијама реализоване су мјере реконструкције и рехабилитације дотрајалих или изградња нових насипа и других објеката заштите од поплава, регулација и санација ријечних корита и све друге неопходне мјере, а финансијска средства за ове инвестиције обезбијеђена су из Фонда солидарности Републике Српске, из кредита Европске инвестиционе банке и Свјетске банке, грантова и републичког буџета.

У саопштењу се истиче да је потребно наставити са улагањима у систем одбране од поплава како би се достигао што виши ниво поузданости заштите у Републици Српској.

У складу са тим опређељењем, Јавна установа “Воде Српске” и тренутно реализује градњу прве дионице дринског насипа у Семберији, реконструкцију црпних станица поред ријеке Саве на подручју Семберије, санацију корита ријеке Врбас на подручју Бањалуке, ријеке Босне на подручју Модриче, ријека Лијешањ и Граб у Добоју, ријеке Милошевице у Приједору, те регулацију корита ријеке Хоче у Зворнику и ријеке Студени Јадар у Милићима.

Опређељење Јавне установе “Воде Српске” је да у наредном периоду спроведе и све друге неопходне мјере заштите од поплава у Републици Српској према плану ресорног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, јер одбрана од поплава континуирани процес и захтијева стално одржавање и унапређивање система заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана