За дјечју прославу потроше цијелу плату: Због рођендана се родитељи хватају за главу

ГС
Foto: X.com

Сeндвичи, грицкалице, торта и хрпа дјеце у дневном боравку - тако су некад изгледали дјечји рођендани. Међутим, неписано правило је постало да се они сада раскошно послављају у играоницама, због чега родитељи морају издвојити и до 1.000 КМ.

Некада би се дјеца након торте разбјежала по дворишту, а с првим мраком прослава би била готова. Сада се прослава рођендана не може ни замислити без играонице, аниматора, тематске забаве, позивница, костима, одговарајућих салвета, али и још много тога.

Српскаинфо је истражила како се крећу цијене и колико новца је потребно одвојити за дјечији рођендан.

Драгана П. из Бањалуке каже да је за прославу рођендана свог малишана, прије неколико дана издвојила више од 800 КМ.

– На рођендану је било око 30 дјеце и 15 одраслих. Торта од око 50 комада је коштала 150 КМ, закуп играонице 200 КМ, кловн 70 КМ, меза око 150 КМ, а грицкалице 30 КМ. Пиће нас је изашло око 200 КМ – рекла је ова мајка. Истакла је да томе треба додати и цијену пице. Наиме, они су купили три и издвојили 45 КМ. Објаснила је да је сам закуп играонице 180 КМ до 15 дјеце, преко тог броја дјеце цијена закупа је 200 КМ.

-Када се све сабере и стави на папир, види се да нас је рођендан много коштао – рекла је она.

Старија дјеца, већи трошкови

Слично искуство дијели и Милица Р. из Бањалуке која каже да су прославе до петог рођендана некако и подношљиве.

– Што су дјеца старија и трошкови су већи. Само закуп играонице се креће од 150 КМ до 300 КМ.  Неке играонице имају и пакете, па нуде своје мезе, грицкали и сокове, али то никако није исплативо. Ми обично накупујемо породичне пице, а цијена једне је сада око 25 КМ – рекла је Милица. У задње двије године, како каже, невјероватно је скочила и цијена торти. Тако оне са фонданом и играчкицама које лијепо изгледају и за фотографисање нема испод 130 КМ, док су оне са шлагом нешто повољније.

-За старију дјецу, сада се обично организују тематски рођендани, неке игре у којима сви учествују. Постоје ласер таг играонице, као и школе спорта које организују „спортске рођендане“ и то је убједљиво најскупље. Ми смо то једном и никада више – истакла је Милица.

Нагласила је да сада рођендан не може проћи без 500 КМ, а и то је минимум минимума.

-Сада дјеца хоће и тету што осликава лице, а то се додатно плаћа и прошле године нас је рођендан са свим тим изашао 700 КМ. Занимљиво је поменути да ни поклони нису као некада чоколаде и плишане меде – рекла је ова мајка.

Цијене торти

У Козарској Дубици је за торту са фонданом у просјеку по килограму потребно одвојити 35 КМ, а са шлагом око 25 КМ по килограму.

-Цијена се уређује по количини украса и врсти торте, тачније састојака који иду у њу. Најчешће се купују торте са фонданом у количину од 3-4 кг, а ликове прате тренутне актуелне цртиће, то се сваки час мијења – рекла је она.

Рођендан у дворишту

Радећи на овој теми, екипа Српскинфо је сазнала да родитељи све чешће зову и Хидрометеоролошки завод РС (ХМЗ) да их питају за вријеме, јер се многи одлучују за прославу током љетњих мјесеци у парку или дворишту.

То нам је потврдила и Јелена С. из Бањалуке, која је нећаки организовала рођендан у дворишту.

-Родитељи моје нећакиње (моја снаја и брат) су тешка срца одлучили да нашој дјевојчици не славе рођендан, јер им се то никако није могло уклопити у кућни буџет. Онда смо се нас двије тетке организовале и направиле смо дјевојчици рођендан у дворишту наше куће (срећом било је лијепо вријеме). Цурица већ има у дворишту љуљашку, трамполину, тобоган… Ми смо направиле торту у кућној радиности и све остало оганизовале, производ је био “топ”, а све је коштало око 200 КМ – рекла је ова поносна тетка.

Предност оваквих рођендана је, како каже, и то што на овај начин нисте временски ограничени, док се у играоници може бити свега три сата.

-Као мама сам дјечје рођендане славила прије 20-так година и морам рећи да је у то вријеме све било и боље и јефтиније. Игронице су биле веће, боље провјетрене, имале су аниматоре и боравак није био временски ограничен, па би клинци остајали на рођендану сатима. Данас је за прославу дјечјег рођендана у играоници потребно и до 1.000 КМ – рекла је она.

Психолози сматрају да мегаломанским прославама дјечјих рођендана родитељи више доказују и остварују себе и своје неостварене снове него ли је то самој дјеци заиста неко велико весеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана