За десет мјесеци слило се 15,4 милиона КМ од путарине

Д. Б.
За десет мјесеци слило се 15,4 милиона КМ од путарине

БАЊАЛУКА - У касу “Аутопутева РС” се за десет мјесеци ове године слило 15,4 милиона КМ, што је за око милион марака мање у односу на исти период лани, када је наплаћено 16,38 милиона КМ.

Иако ове године није било много путничких возила, приход од путарине је, како кажу у овом предузећу, солидан захваљујући возилима који врше транспорт робе и материјала.

- Током јануара остварен је приход од 1,69 милиона, док је у фебруару по истом основу наплаћено 1,66 милиона КМ. Март је због познатих проблема, изазваних пандемијом вируса корона био нешто слабији, па је у том периоду наплаћено 1,24 милиона КМ - истакли су у “Аутопутевима РС”.

Додали су да су вирус корона и предузете мјере заштите становништва од ширења инфекције готово преполовиле приход од путарине у априлу у односу на исти мјесец 2019. године.

- У априлу ове године наплаћено је око 884.000 КМ. Попуштање мјера у мају одразило се и на приход од путарине, тако да је примјетно повећање у том мјесецу, с обзиром на то да је наплаћено 1,23 милиона КМ - истакли су у “Аутопутевима РС” и додали да је у јуну наплаћено 1,67 милиона, у јулу 1,69 милиона КМ, а у августу 1,79 милиона КМ. У септембру је, додају, на име путарине наплаћено 1,7 милиона КМ, а у октобру 1,82 милиона КМ.

Приход од путарине, додају у “Аутопутевима РС”, намијењен је сервисирању преузетих кредитних обавеза, припреми студијске и планске документације за нове пројекте, плаћању трошкова експропријације, модернизацији система наплате путарине и унапређење безбједности саобраћаја, као и за трошкове пословања предузећа.

- Пандемија, срећом, није зауставила реализацију већ започетих пројеката, од којих је најзначајнија изградња моста преко ријеке Саве код Градишке, те прве дионице ауто-пута на Коридору 5 Ц, од петље “Товира” до петље “Костајница” - казали су у “Аутопутевима РС”.  

Додали су да је у току тендерска процедура избора извођача радова на другој дионици Коридора 5Ц, од петље “Костајница” до Путниковог брда, односно међуентитетске линије, као и за ауто-пут на правцу од Вукосавља, преко Брчког и Бијељине до границе са Србијом.

- У плану је интензивирање реализације пројекта изградње аутопута на правцу од Гламочана до Млиништа, у склопу којег је и обилазница око Бањалуке, а својим током иде и пројекат изградње аутопута Бањалука -Приједор - казали су у “Аутопутевима РС”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана