Зa алтернативни смјештај уплаћено 53.895 КМ

Срна
Зa алтернативни смјештај уплаћено 53.895 КМ

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за други квартал текуће године 53.895 КМ за алтернативни смјештај путем партиципације у плаћању индивидуалног закупа, који користи 315 породица.


Од почетка године за ове намјене укупно је издвојено 111.285 КМ у оквиру Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица и праћења миграционих процеса за 2023. годину, наводи се у саопштењу Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Ово је редован програм Секретаријата којим се распоређују средства одобрена буџетом Републике Српске, како би овој најугроженијој категорији становништва били обезбијеђени сви видови алтернативног смјештаја који представља прелазно рјешење до њиховог трајног збрињавања.

На територији Републике Српске још постоји потреба за овим смјештајем, али се из године у годину број корисника алтернативног смјештаја смањује што је резултат стамбеног збрињавања ових породица, као и сталне ревизије кориштења алтернативног смјештаја.

Осим редовног програма средства су обезбијеђена и реализацијом заједничких пројеката, од којих је најважнији Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења ЦЕБ2 којим је планирано да на подручју Републике Српске буду збринуте 703 породице.

Тренутно је у току изградња 218 стамбених јединица, а завршетак радова и усељење корисника је планирано до краја 2023. године.

Пројекат ЦЕБ2 налази у завршној фази и на основу евиденције Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, те евиденција и захтјева локалних заједница евидентно је да овим пројектом неће бити ријешена сва стамбена питања расељених лица из ове категорије, а која су се одлучила за интеграцију у локалним заједницама у којима тренутно живе.

Расељена лица су привремене и алтернативне видове смјештаја нашли у локалним заједницама у Републици Српској гдје желе остати и ту рјешавати своја стамбена питања и даље ће остати потреба за стамбеним збрињавањем већег броја породица из ове категорије широм Републике Српске.

Републички секретаријат за расељена лица и миграције већ је покренуо иницијативу за наставком овог пројекта ЦЕБ3 којим би били ријешени сви преостали корисници, а у складу са Законом о социјалном становању Републике Српске, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана