За алтернативни смјештај исплаћено 57.390 КМ

Срна
За алтернативни смјештај исплаћено 57.390 КМ

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за прва три мјесеца ове године 57.390 КМ за алтернативни смјештај путем партиципације у плаћању индивидуалног закупа који користи 336 породица, а ријеч је о прелазном рјешењу до трајног збрињавања ове категорије становништва.

Из Секретаријата је саопштено да се сваке године припрема програм рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица и праћења миграционих процеса којим се распоређују средства одобрена буџетом Републике Српске како би овој најугроженијој категорији становништва били обезбијеђени сви видови алтернативног смјештаја.

На територији Републике Српске још постоји потреба за овим смјештајем, али се из године у годину број корисника алтернативног смјештаја смањује, што је резултат стамбеног збрињавања ових породица, као и сталне ревизије кориштења алтернативног смјештаја, а осим редовног програма средства су обезбијеђена и реализацијом заједничких пројеката.

Један од најважнијих пројеката које спроводи Секретаријат је Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења /ЦЕБ2/ којим је планирано да на подручју Српске буду збринуте 703 породице, а укупна вриједност пројекта је скоро 57 милиона КМ, од којих више од 30 милиона обезбјеђује Влада, а остатак локалне заједнице.

У оквиру овог пројекта завршен је и вишепородични стамбени објекат у Добоју са 134 стана у који ће бити усељена расељена лица која су смјештена у Дому пензионера у Добоју.

Поред индивидуалног алтернативног смјештаја Секретаријат је у обавези да обезбиједи привремени алтернативни смјештај и у одређеном броју објеката за које плаћа закуп, као што су домови пензионера и геронтолошки центри у којима су смјештена расељена лица, избјеглице и повратници који немају своје породице, а не могу живјети без туђе помоћи.

Из Секретаријата подсјећају да је углавном ријеч о особама с инвалидитетом, старим и изнемоглим лицима која немају примања или немају довољна примања да плате адекватан смјештај у овим установама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана