Вуковић: Српска добро уредила правни оквир за остваривање права дјеце

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Република Српска је добро уредила правни оквир за остваривање права дјеце доношењем низа прописа у најбољем интересу дјеце, рекла је Срни замјеник омбудсмана за дјецу Српске Јованка Вуковић.

Она је поводом Недјеља дјетета истакла да је ријеч о традиционалној манифестацији која се одржава сваке године у првој седмици октобра и представља најзначајнији догађај посвећен дјеци.

"Недјеља дјетета је правно регулисана у Закону о дјечијој заштити Републике Српске на основу којег Министарство здравља и социјалне заштите сваке године доноси програм активности на републичком и локалном нивоу", рекла је Вуковићева.

Она је навела да је ове године тема Недјеље дјетета у Српској - "Другарство чувајмо, љубав његујмо" која је посвећена његовању другарства и солидарности те развијању емпатије међу дјецом, чиме се даје допринос стварању сигурног окружења и подржавању различитости и толеранције.

"Ове вриједности су важне за дјецу и младе како у школском амбијенту и вршњачкој групи, тако и у породици, међугенерацијским релацијама и ширем окружењу у друштву", навела је Вуковићева.

Она је истакла да Недјеља дјетета омогућава синергију свих релевантних субјеката заштите права дјеце у Српској, са крајњим циљем унапређења положаја дјеце.

"То је највеселија седмица у којој су дјеца укључена у различите програме и прилика да покажу своје таленте, способности и вјештине и буду активни актери друштвеног живота", рекла је Вуковићева.

Ова манифестација се, каже, сваке године прилагођава актуелним потребама дјеце и младих, а њени основни циљеви су усмјеравање пажње друштва на стварни положај дјеце и младих у заједници, као и на њихове потребе и проблеме са којима се сусрећу.

Вуковићева указује да су главни принципи Конвенције о правима дјетета - право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес дјетета, право на партиципацију, као и право на недискриминацију, уграђени у Породични закон и стратешка документа у Српској.

Она је подсјетила да је Генерална скупштина УН 2002. године усвојила и завршни документ "Свијет по мјери дјеце", који је дао јасне смјернице за препознавање, заштиту и промоцију права дјетета, као и развој услова за остваривање и заштиту тих права.

"Манифестација Недјеља дјетета је управо прилика за преиспитивање шта смо урадили, а шта можемо боље урадити за нашу дјецу, али заједно са њима - да њих чујемо и разумијемо", закључила је Вуковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана