Вуковић: Пребиловачки мученици су побиједили свијет

ГС
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Књига "Шипак из Пребиловаца" Мирка Вуковића о усташком покољу 826 Срба у херцеговачком мјесту Пребиловци 1941. године представљена је вечерас у Бањалуци.

Вуковић је истакао да је поука овог романа да су пребиловачки мученици побиједили свијет.

"Поента је у односу свијета и човјека и цитираћу из романа сљедеће Ако сте завољели Христа, побиједили сте свијет. Уколико га нисте завољели, свијет је побиједио вас", рекао је Вуковић новинарима у Бањалуци.

Предсједник Србског сабрања "Баштионик" Предраг Аврамовић рекао је да су са задовољством прихватили позив Вуковића да буду издавачи књиге "Шипак из Пребиловаца".

"Сматрамо да на овај начин најбоље дајемо допринос култури сјећања, а то је једна од мисија нашег удружења", нагласио је Аврамовић.

Вуковићу је за роман "Шипак из Пребиловаца" додијељена књижевна награда "Шушњар" за 2023. годину, у оквиру Књижевних сусрета "Шушњар", који су дио програма обиљежавања и меморијализације геноцида над Србима и Јеврејима побијених од режима Независне Државе Хрватске 1941. године у околини Санског Моста.

Друго признање које је Вуковић добио за овај роман је награда Сајма књига у Бањалуци "Липље" за савремену књижевност.

Вуковић је објавио 12 књига за одрасле, једну звучну књигу пјесама, четири књиге пјесама за дјецу и младе, књигу новинских колумни, двије књиге критика и полемика и једну књигу прозних записа.

Масакр у Пребиловцима починиле су усташе између 6. и 11. августа 1941. године, под командом Ивана Јовановића званог Црни, над 826 од укупно 994 Срба села Пребиловци, углавном жена, дјеце и стараца.

Већина је жива бачена у јаму Голубинку, док су остали убијени на лицу мјеста. Педесет и четири српска домаћинства Пребиловаца су тим покољем заувијек угашена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана