Вуковић: Имамо милијарду килограма неискориштеног отпада

спутник
Foto: архива

САРАЈЕВО - БиХ има милијарду килограма неискориштеног отпада за производњу био-масе и било којег другог енергента из ње, изјавио је данас у Сарајеву потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић.

Учествујући на конференцији "Зелена транзиција привреде БиХ – изазови и очекивања", Вуковић је рекао да је Комора већ дуже вријеме активна када је у питању циркуларна економија и зелена транзиција привреде у БиХ, пратећи европске и свјетске стандарде.

Према његовим ријечима, управо директиве ЕУ које налажу прелазак на одређене зелене енергије, БиХ приморавају да прати европске токове.

"Уколико у догледно вријеме не будемо производили одређену робу у БиХ, посебно челик, алуминијум, ђубриво, минерале из зелене енергије, обновљивих извора енергије или водног потенцијала који имамо, плаћаћемо јако велике порезе приликом извоза, односно увозник ће плаћати на ту робу високе таксе која служи декарбонизацији, те тако испадамо из игре конкурентности", истакао је Вуковић.

Он је рекао да је циљ конференције да се подигне свијест о значају ове теме и скрене пажња да законодавци морају пратити савремене трендове. Он је изразио жаљење што су привредници у БиХ "десет копаља" испред законодавца.

Вуковић је навео да је то оно у чему Спољнотрговинска комора види прилику подстицања, рада у тим областима како би законодавац што прије схватио у "који воз мора ускочити".

Предсједник Управног одбора Центра за одрживу енергетску транзицију – РЕСЕТ Мирза Кушљугић рекао је да инфраструктура за транзицију није припремљена, те напоменуо да у Федерацији БиХ /ФБиХ/ није усвојен закон о обновљивим изворима енергије упркос упућеним апелима.

"Дакле, све личи да ће ова компликована ситуација када је у питању енергетске сектор ићи хаотично или како смо ми то назвали, очекује нас сценарио савршене олује. Можда бисмо сад могли рећи да је савршена олуја већ почела", истакао је Кушљугић.

Према његовим ријечима, БиХ би требала да прати посљедње трендове у ЕУ када је у питању зелена транзиција.

Потпредсједник Удружења превоза путника при Спољнотрговинској комори БиХ Саудин Парић рекао је да је цијена горива енорман удар на пословања превозничких предузећа и да се ове фирме могу пребацити на алтернативна горива у градском и приградском саобраћају, али не и у међународном.

"Компанија може сама поднијети набавку и одржавање тих возила, али нам треба гаранција да ће тај компримовани природни гас бити доступан на тржишту", истакао је Парић и додао да су електрична возила друга алтернатива.

Он је навео да ће електрична возила у БиХ бити присутна у будућности, али да је тренутно потребна велика инвестиција за њихову набавку."Надамо се да ће се приближавањем ЕУ ускладити и прописи и да ће бити олакшан увоз таквих возила", навео је Парић.

Данашњу конференцију организовала је Спољнотрговинска комора, а окупила је привреднике и представнике власти како би разговарали о питањима значајним за унапређење пословног окружења у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана