Вукови уочени на Озрену, одстријељене лисице

Срна
Вукови уочени на Озрену, одстријељене лисице

ДОБОЈ - Ловно-туристичка манифестација “Вучији дани на Озрену”, која је ове године окупила око 900 ловаца, завршена је без главног ловачког трофеја, а одстријељене су двије лисице.

Предсједник Ловачког удружења “Фазан” из Добоја Ведран Божичковић рекао је да је на ловном подручју од око 11.700 хектара уочено кретање 11 вукова, али да ловци нису имали среће.

Он је навео да су данас одстријељене двије лисице.

Божичковић каже да је у протекле 22 године укупно одстрељено 11 вукова, а манифестацију је за то вријеме посјетило 35.000 ловаца.

Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић рекао је да ова ловно-туристичка манифестација већ бренд.

Он је додаода је Влада Републике Српске за овакве манифестације које улазе у календар ловачких манифестација обезбиједила значајнија средства и подршку.

“Сваке сљедеће године моћи ћете виђети да ће то инфраструктурно и са свим оним што подразумијевају ове манифестације добити још већу обимност и садржај”, изјавио је новинарима Минић, који је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да је ова манифестација највећи туристички потенцијал овог града, што сваке године потврђује присуство више од 1.000 ловаца који долазе из земаља региона.

Портпарол удружења “Фазан” и хроничар хајке вука на Озрену Војо Стјепановић

рекао је да је вук водећи европски предатор, чистач слабих и болесних животињских јединки у природу, чија прекобројност нарушава природну равнотежу.

“Одстрелити вука је срећа и захтијева изузетну дисциплину у ловишту. Већина заврше ловачку каријеру, а да га и не уоче. Ловац који одстријели вука добија звања вучара и то је највећи ловачки трофеј и част”, изјавио је Срни Стјепановић.

Он је навео да се вук као доминанатна звијер креће слободно у великом радијусу, али да је изузетно осјетљив и има могућност да на 800 метара осјети мирис цигарете или звук кресања шибице.

“Народно изрека каже да није за људе да буду вукови нити за вукове да оду са планине. Одвајкада су заједно”, рекао је Стјепановић, који је и аутор књиге “Седам деценија добојског ловства”.

Он је појаснио да овај предатор вијековима насељава Озрен и да због бројности - до 10 чопора у потрази за храном силази у ниже пређеле и чини велику штету домаћинствима.

У тим околностима становништво је осмишљавало начин да га се ријеше, што је дошло до изражаја након Другогог свјетског рата употребом мамаца са отровом због чега је вучија популација потпуно ишчезла током 1950-их година.

“Вук је поново уочен тек 1991. године током редовног лова, а одстријелио га је Зоран Урумовић. Нажалост, тада се и обистинило народно вјеровање да када се појаве први вукови са њим почињу и ратови”, навео је Стјепановић.

Према његовим ријечима, наредни вук одстријељен је 2000. године у случајном сусрету, а током редовног пребројавања дивљачи уочено је присуство два чопора, што је потврђивала и причињена штета домаћинствима у насељу Брезици.

Стјепановић је рекао да се тада јавила идеја о организованом лову на вука, па је већ 2001. године организована “Хајка вука на Озрену”, која је временом због масовности промијенила карактер и назив у ловно-туристичка манифестацију “Вучји дани на Озрену”, и траје и данас.

“Лов успоставља пријатељства и ловци су најбољи амбасадори дружења”, навео је Стјепановић.

Он је додао да су у лову сви само ловци, без обзира на друштвени статус или функцију.

Спонзори манифестације су град Добој, Ловачки савез Републике Српске, те друге организације и предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана