Вујичић: Економска ситуација стабилна

Срна
Вујичић: Економска ситуација стабилна

БАЊАЛУКА - Економска ситуација у Републици Српској је стабилна без обзира на притиске и изазове, а сви органи власти спремни су да раде на добробити грађана, изјавио је директор републичког Завода за запошљавање Мирослав Вујичић.

Вујичић је истакао да Република Српска извршава све своје обавезе и да је на састанку највиших званичника Српске са директорима и руководствима свих јавних предузећа, институција, те руководиоцима у министарствима, констатовано да је изражен висок ниво јединства.

Он је оцијенио да је економско исцрпљивање Српске циљ и пракса дијела међународних финансијских институција у посљедња четири мјесеца, али да, без обзира на то, не постоји могућност са Српска не извршава финансијске обавезе јер је стабилна.

"Констатовали смо и да су сви органи власти у Српској спремни да раде с циљем добробити грађана Српске. Када је ријеч о политици, разговарали смо о будућим правцима дјеловања представника власти Српске на свим нивоима", рекао је Вујичић новинарима послије састанка у Бањалуци.

Он је навео да у корист економске стабилности говоре и подаци да се у Републици Српској константно смањује број незапослених, а повећава број запослених.

"У Републици Српској је око 280.000 запослених, а у првих шест мјесеци запослили смо око 13.000 радника и тај број се повећава из године у годину", напоменуо је Вујичић.

Вујичић је навео да на састанку није било ријечи о евентуалним акцијама Тужилаштва БиХ према појединим функционерима из Српске.

"Предсједник /Републике Српске Милорад/ Додик је константно под ударом Тужилаштва, и то оног дијела на који утицај, нажалост, има међународна заједница, а не би требало да има јер би оно требало да буде независно", оцијенио је Вујичић.

Он сматра да је Савјет за спровођење мира /ПИК/ изгубио значај, да је његов утицај све мањи и мањи јер се политичке околности мијењају.

За најновије одбијање Министарства иностраних послова у Савјету министара и ресорног министра Елмедина Конаковића да достави писмо српског члана Предсједништва БиХ упућено генералном секретару УН, Вујичић је оцијенио да то показује да се понавља пракса Бисере Турковић, претходног министра.

"Спољну политику води искључиво Предсједништво БиХ и то консензусом, те није добра пракса да било који министар искаче из своје надлежности", рекао је Вујичић и додао да БиХ може функционисати само ако су уважени сви органи власти.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана