Вујић: Руководство Српске посвећено јачању веза са дијаспором

Срна
Вујић: Руководство Српске посвећено јачању веза са дијаспором

ВАШИНГТОН- Амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић истакао је на Конференцији српске дијаспоре у Вашингтону да је руководство Републике Српске годинама посвећено јачању веза између српске дијаспоре у Америци и њихових породица и пријатеља у Српској.

Пренијевши поздраве предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и предсједника Републике Српске Милорада Додика, Вујић је рекао да руководство Српске препознаје виталну важност оваквих напора да се чује српски глас у Вашингтону и да се јачају везе између српског и америчког народа.

-Као Срби у Америци, сви можемо бити поносни на доприносе које су Срби дали у Америци - почев од Николе Тесле, Михајла Пупина, Марине Абрамовић, Новака Ђоковића, Николе Јокића и многих других - рекао је Вујић.

Он се осврнуо и на историју позитивних односа, подсјетивши да, од свих народа на Западном Балкану, једино су Срби били савезници САД у оба свјетска рата.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић је истакао да се оваквим окупљањем "враћа нова енергија у старе подухвате", при чему је оцијенио важним подсјећања на досадашња искуства ради поука за будућност.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић истакао је да је Конференција српске дијаспоре почетни импулс за будућа окупљања Срба у САД.

Отварајући конференцију, коју је организовала Амбасада Србије у Вашингтону, Ђурић је изразио задовољство чињеницом да су представници српске заједнице дошли из свих крајева Америке.

Он је оцијенио да овог скупа, симболичног назива "Јачање веза", не би било да у Србији није сазрела свијест о значају овог окупљања, те изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади за подршку организацији конференције.

-Налазимо се у преломном историјском тренутку, када се одлучује судбина српског народа у свим деловима нашег историјског етничког простора - од Београда, наше северне равнице, до Косова и Метохије, и до других крајева бивше Југославије у којима живе Срби - рекао је Ђурић.

Он је позвао окупљене да подрже унапређење сарадње између Србије и САД.

Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић оцијенио је да је Конференција поставила темељ српског организовања у Америци у наредним годинама и деценијама, те пренио припадницима дијаспоре захвалност Србије за све мостове пријатељства и сарадње које свакодневно граде између двије земље.

-Успех сваког нашег појединца представља заједнички успех свих и разлог за заједничку радост. На крају бих желео да вас замолим да, где год живели и радили, увек у срцу носите нашу најлепшу Србију, Републику Српску и наше распето Косово и Метохију - закључио је Јовић.

Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј захвалио је великом броју учесника Конференције што су се одазвали скупу, истичући да су се тиме заправо одазвали позиву своје државе.

-Захвалан сам што се наша Србија све више и више враћа себи - оној Србији која је некад била, која јесте и која ће бити - рекао је епископ.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон оцијенио је да српска дијаспора представља значајан економски, културни и интелектуални потенцијал, преноси портал "Косово онлајн".

Он је изразио увјерење да ће један од резултата Конференције бити постизање договора о отварању неколико школа српског језика у Америци.

Након обраћања, одржане су три тематске панел дискусије на којима су истакнути српско-амерички појединци и представници најуспешнијих организација, институција и компанија разматрали могућности повезивања и јачања сарадње српске дијаспоре у САД са матицом у областима културе и просвјете, економије и филантропије.

Амбасадор Ричард Гренел, некадашњи вршилац дужности директора Националне обавјештајне службе САД, обратио се путем видео-поруке у којој је, упутивши честитке поводом Дана државности Србије, учесницима скупа честитао на успјеху Конференције, оцијенивши је фантастичним поводом за окупљање.

Он је изразио наду да ће Америка и Србија моћи да успоставе један потпуно нови однос који ће бити најближи до сада, на чему, како је навео, лично ради.

Конференција српске дијаспоре у САД "Јачање веза" закључена је гала пријемом у новој згради Амбасаде Србије у Вашингтону, којим је уједно обиљежен и Дан државности Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана