Вујановић: Позив школама да сарађују, умјесто да се ограђују

Срна
Вујановић: Позив школама да сарађују, умјесто да се ограђују

ПРИЈЕДОР - Начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић позвао је јавност, медије, школе и родитеље да пријаве сазнања о некоректном понашању које може угрозити безбједност када је ријеч о употреби пиротехнике током празника.

Вујановић је најавио да ће полицијски службеници предузети мјере и радње из своје надлежности када је ријеч о обезбјеђивању јавног скупа "Новогодишње караоке" сутра у Спортској дворани "Младост" у Приједору, истичући да је обезбјеђење реда на овом традиционалном скупу у надлежности организатора.

"Заједно са организаторима ми ћемо пружити помоћ. Малољетник који употребљава пиротехничка средства у већој групи угрожава и своју и безбједност других. Предузећемо мјере", рекао је Вујановић одговарајући на питања новинара на конференцији за новинаре приједорске Полицијске управе.

Он је оцијенио да школе могу допринијети да дјеца безбједно оду на ту манифестацију, те указао да, ако ђаци организовано негдје иду у организацији школе, онда је наставник који их води најодговорнији за њихово понашање.

"Ако он као ауторитет не може успоставити ред над тридесетак дјечака и дјевојчица, онда имамо велики проблем. Ми ћемо предузети мјере, али ако полиција одгаја дјецу, ако је полиција та која гања дјецу, па се они утопе у масу - шта очекујемо након двије године од тог дјечака од 14-15 година?", упитао је Вујановић.

Говорећи о ангажману Полицијске управе Приједор у поплавама које су прошлог викенда задесиле ово подручје, Вујановић је навео да је то била регулација и преусмјеравање саобраћаја јер је вода била на магистралном путу Приједор-Козарска Дубица, као и да су на подручју Козарске Дубице полицијски службеници били заједно с мјештанима у спречавању ситуације да вода угрози нечији живот.

"Грађани су били огорчени, узнемирени, али ево ту смо и ми да својим присуством, колико је то год могуће, спријечимо неке даље нежељене појаве. Јако је тешко људима који су усред елементарне непогоде и оштећена им је имовина. Ми смо ту да спријечимо угрожавање живота и друге нежељене ситуације", рекао је Вујановић.

Он је навео да је у новембру забиљежено 79 кривичних дјела, од чега 26 по непознатом починиоцу, да је укупна расвијетљеност 85 одсто, а по непознатом починиоцу 55 одсто.

Вујановић је рекао да је у 11 мјесеци за 27 одсто смањени имовински деликти у односу на прошлогодишњи упоредни период, као и да је укупна материјална штета од 683.000 КМ мања за 15 одсто.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Каран рекао је да је у новембру у области привредног једним извјештајем процесуирано једно лице које је власник и одговорно лице у правном лицу, гдје је утврђено седам кривичних дјела.

"Темељна кривична дјела се своде на намјерно проузроковање стечаја у том предузећу и с тим у вези оштећење повјерилаца. Причињена материјална штета је око 270.000 КМ. Ријеч је о власнику и одговорном лицу правног лица, гдје је у одређеном моменту намјерно проузрокован стечај да би се извукао новац и с тим у вези је дошло до оштећења повјерилаца", појаснио је Каран.

Он је навео да је у новембру забиљежено 17 случајева породичног насиља или за 70 одсто више него у новембру прошле године.

Начелник Сектора полиције Марио Милашин навео је да је било 35 нарушавања јавног реда и мира и 47 прекршаја из ове области, да је регистровано 50 саобраћајних незгода или за 30 одсто мање него лани у исто вријеме.

"Није било смртно страдалих, док је дневно из саобраћаја искључивано у просјеку седам пијаних возача", рекао је Милашин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана