Вујанић: Тумори код дјеце изљечиви ако се на вријеме открију

Срна
Вујанић: Тумори код дјеце изљечиви ако се на вријеме открију

БАЊАЛУКА - Тумори код дјеце нису чести и не представљају огроман здравствени проблем у односу на болести одраслих, али је значајно да дјеца у Републици Српској имају једнак ниво и дијагностиковања и лијечења као што се то ради у свијету, рекао је доктор Гордан Вујанић.

Према Вујанићевим ријечима, многи од тих тумора су изљечиви ако се лијече на вријеме и ако се одреди права терапија.

Он је рекао новинарима у Бањалуци, гдје се одржава симпозијум „Новине у дијагностици и лијечењу тумора код дјеце“, да су код дјеце најчешћи тумори леукемије, те тумори мозга.

Вујанић је рекао да веома мало случајева тумора код дјеце захтијева лијечење у иностранству јер се они лијече према протоколима који су утврђени од свјетских организација које се тиме баве.

-Потпуно су исти протоколи и овдје и у Бечу, Лондону, Њујорку.., само ако се постави тачна дијагноза те да они који спроводе лијечење знају протоколе - рекао је Вујанић, који ради у болници у Дохи, главном граду Катара.

Секретар Одјељења медицинских наука Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) Драган Данелишен рекао је да је циљ да се афирмише и онај дио који је у некој врсти запећка, а то је дјечија популација.

Он каже да присуство врхунских стручњака овом симпозијуму показује жељу да се Српска ухвати у коштац и подигне ниво када је ријеч о лијечењу ових болести, посебно дјечије групације.

Професор Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин је нагласио да је циљ симпозијума представити новости и у дијагностичким и терапијским поступцима практично ријетких болести код дјеце.

-Скуп је интердисциплинаран, и на њему учествују различити специјалисти, односно професори и научници из различитих области - рекао је Гајанин.

План је, каже он, да скупови сличног садржаја буду организовани најмање једном годишње у истом саставу, само из других научних области.

-Прва научна област коју смо одабрали је педијатрија и приступ дијагностици, односно лијечењу савременим модалитетима - рекао је Гајанин.

Симпозијум су организовали Одбор за хроничне незаразне болести Одјељења медицинских наука АНУРС у сарадњи са Медицинским факултетом Универзитета у Бањалуци и Удружења педијатара Републике Српске./крај/куп/сђп/фото
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана