ВСТС: Куповину и кориштење мобилних СИМ картица нужно правно уредити

Срна
Foto: архива

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ сматра да је нужно предузети активности како би се, по моделу других држава, област куповине и кориштења мобилних СИМ картица нормативно правно уредила на начин да се корисник обавезно идентификује.

Савјет наглашава да би се измјенама и усклађивањем правног оквира на тај начин допринијело и спречавању и откривању других тешких кривичних дјела у којима се користе нерегистроване СИМ картице.

Поводом учесталих анонимних и лажних дојава о постављању експлозивних направа у правосудним институцијама које су кулминирале у посљедња три дана дојавама упућеним Општинском и Кантоналном суду у Сарајеву, ВСТС подсјећа да је прије годину дана надлежним институцијама упутио иницијативу за измјену правног оквира којим се регулише кориштење припејд СИМ картица у БиХ, саопштено је ВСТС-а.

У иницијативи упућеној 27. маја прошле године Парламентарној скупштини БиХ, Савјету министара, Министарству правде, Министарству саобраћаја и комуникација и Регулаторној агенцији за комуникације БиХ, ВСТС истиче да је евидентна учесталост упућивања анонимних пријетњи по људске животе, као и лажних дојава о постављању минско експлозивних направа које постају један од највећих проблема за нормално функционисање правосудних институција, као и других институција државне службе и објеката у којим се окупља већи број грађана и гдје могу наступити значајне посљедице по њихов живот и здравље.

У иницијативи је акцентирано постојање овог безбједносног проблема у згради Кантоналног и Општинског суда у Сарајеву којима је и у претходном периоду упућено на десетине лажних дојава о постављеним експлозивним направама и које су довеле до онемогућавања и ометања одвијања судских поступака и других процеса у овим судовима.

У њој је наведен примјер из тог периода који показује да само једна анонимна дојава о постављеној експлозивној направи, због обавезне евакуације и контра диверзионог прегледа, одгоди више од 60 рочишта заказаних пред Општинским и 15 до 20 рочишта пред Кантоналним судом у Сарајеву, што осим негативних безбједносних, има и негативне финансијске посљедице, наводи се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана