Вртоглаве цијене опреме за бебе: Колико новца треба издвојити за долазак новорођенчета

ГС
Foto: Илустрација

Све је доста скупље. Пелене, влажне марамице, креме, капи за грчеве, пробиотици, улошци за породиље. Кревеци су и до 700 КМ, просјечна беби колица око 1.300. Разлика у цијенама данас и прије 8 година је огромна.

Ријечи су ово Јоване Р. која се недавно породила, а има старију кћерку и врло добро се сјећа колико новца су потрошили када им је стигло прво дијете. Данас су, каже, цијене невјероватно високе. И не зна шта би прво издвојила.

–Сјећам се да су пелене биле 19 КМ, сада су 25. Павловић крема је била 5, данас је 7,5 марака. Беби опрема је све напреднија, па зато имате колица која коштају и до 3.000 КМ. Веома су скупе столице за храњење и њихалице – прича она за Српскаинфо.

Само креветац кошта и до 700 КМ

Обзиром да су прво дијете добили прије 8 година, од тада до данас, све што су имали су подијелили. Зато су поново морали да купују баш све. Говори како је креветац за бебу данас између 200 и 700 марака.

–Просјечна колица 3у1 су око 1.300 КМ, а има их далеко скупљих. Има и оних обичнијих, једноставнијих, али и она коштају 500 марака – набраја наша саговориница. А много новца је потребно и за прве дане рођења бебе. Ту су пробиотици, газе, третирање пупка, па онда и капи за грчеве.

-Ми сваких 15 дана плаћамо 70 марака за бебине капи. Плус бар још 15 КМ за витамине – говори Јована. Сјећа се да се, када је била трудна са првим дјететом, долазак патронажних сестара плаћао 10 марака. Сестра која им је долазила недавно када су добили друго дијете наплатила је 30 КМ и то им је “изашла у сусрет”.

Сјећа се и да је улошке за породиље некада плаћала око 2, а данас су 4 марке. О осталих стварима које треба жена по одласку и изласку из болнице након порођаја не треба ни говорити.

Она се пита како то да су властима, када их човјек слуша, приоритет наталитет, породица и задржавање људи у земљи, а да, с друге стране, нико ништа не ради да помогне породицама. Најочигледнији примјер је поврат ПДВ на храну и опрему за бебе чија иницијатива је усвојена још крајем децембра прошле године и од тада је тек слово на папиру.

Гдје је закочило?

-Знају ли наши политичари колико би породици која преживљава са просјечним платама значио поврат ПДВ, посебно ако се купује све за бебе, као што смо ми и још xy парова? Потроши се намјање 2.000 КМ за основно. Немају сви од кога да позајме или добију креветац, колица и друге скупе ствари за бебу – говори наша саговорница.

Иницијатива за поврат ПДВ на храну и опрему за бебе родитељима и старатељима дјеце до двије године потекла је од посланика ПДП у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислава Бореновића и Мире Пекић.

Када је у децембру прошле године усвојена иницијатива за измјене и допуне Закона о ПДВ, Савјет министара је требало да у року од 60 дана припреми закон, по којем би се предвиђао поврат пореза на храну за бебе те опрему, односно креветац, колица, столицу за храњење и аутосједалице. Савјет министара упутио је иницијативу УО Управе за индиректно опорезивање БиХ, али се на њихов одговор још чека.

-Почетком фебруара је Савјет министара разматрао и упутио ту иницијативу УИО БиХ. Схватам да је неопходно да и УИО БиХ да своје мишљење, али не мислим да је њихово мишљење једино важно. Ми до сада уопште немамо информацију да је засједао Управни одбор УИО нити да је наша иницијатива разматрана званично. Имамо незваничне изјаве на упите новинара, гдје је речено да наша иницијатива захтијева доста новца, измјену софтвера и нова радна мјеста, што апсолутно није тачно – рекла је Пекићева недавно за медије.

Објашњава да иницијатива подразумијева уходан начин враћања ПДВ, на начин да се родитељи и старатељи региструју у ПДВ систем, гдје би им на основу њиховог захтјева и доказа био омогућен поврат пореза.

КАКО ОСТВАРИТИ ПРАВО?

Замишљено је да родитељи, односно старатељи, као купци остваре ово право на основу писменог захтјева који се подноси регионалној јединици УИО БиХ на чијем подручју имају пребивалиште.

Горња граница поврата ПДВ за прву годину старости дјетета је 2.000 КМ, а за другу годину 1.000 КМ. Приликом подношења првог захтјева за поврат ПДВ родитељ, односно старатељ, био би дужан да приложи документе којима доказује да су испуњени услови прописани законом, односно подзаконским актима, те фискалне рачуне које је издао продавац хране и опреме као доказ о куповини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана