Вртић виза за будућност малих општина

Милијана Латиновић
Вртић виза за будућност малих општина

БАЊАЛУКА - Уз кров над главом и сигуран посао, доступност обданишта основни је предуслов за опстанак младих брачних парова у мањим мјестима, а како би што више дјевојчица и дјечака добило прилику за предшколско васпитање, у изградњу и адаптацију вртића широм Српске, од 2019. године уложено је око 17 милиона марака.

Уз подршку локалних заједница, Владе Српске и кабинета предсједника РС, те помоћ Србије у појединим општинама као што су Рудо и Петрово, први пут је “бака сервис” замијењен предшколском установом.

Са сваким уређењем постојећих просторија и изградњом нових листа чекања на вртић у општинама и градовима широм Републике је све краћа, а то потврђују и у предшколским установама.

Директорка рогатичког Вртића “Бамби” Наташа Дувњак рекла је за “Глас Српске” да су прије обнове и проширења имали свега двије радне собе, те да су са проширењем добили четири учионице.

- Замијењен је кров, подови, затворене су вањске терасе и преграђене те је направљен радно користан простор. Чим су радови завршени попунили смо све капацитете тако да сада имамо четири пуне групе и листу чекања са више од 20 малишана - истакла је Дувњак.

С обзиром на то да је Влада Српске недавно одобрила још 150.000 марака за проширење капацитета тог вртића, Дувњак каже како очекује да ће по окончању тог посла одмах отворити врата за нову вртићку групу и тиме скратити и листу чекања.

Јавна предшколска установа “Србија” у Рибнику почела је с радом лани, а директорка Зорица Стојановић с поносом истиче да су им од првог дана капацитети попуњени.

- Испратили смо прву генерацију предшколаца и на то смо веома поносни - рекла је Стојановићева и додала да имају већ двадесетак мјеста резервисаних за септембар.

Начелница Језера Снежана Ружичић рекла је за “Глас Српске” да би сутра требало да буде постављен камен темељац за први вртић у овој општини.

- Ако причамо о пронаталитетним политикама и задржавању људи у малим општинама, вртић је неопходан. На овај начин стварамо прилику да и мајке раде - истакла је Ружичићева и додала да на овај начин и малишани у Језеру добијају прилику за социјализацију и одрастање са вршњацима.

Осим тога, додала је Ружичићева, родитељи имају прилику да се запосле да зарађују за своју породицу и то је један од начина да младе парове задржимо у нашој општини.

- Изградњом вртића, отварају се и нова радна мјеста, а план је да већ од октобра обданиште отвори своја врата за малишане - нагласила је Ружичићева.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, у протекле три године улагано је у проширење капацитета Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, вртић “Чика Јова Змај” Бијељина, затим установе за предшколско васпитање и образовање “Будућност” у Билећи  “Бели анђео” у Броду, “Радост” у Братунцу, као и у вртић “Гацко” у Гацку.

Проширени су и капацитети Јавне установе за предшколско васпитање и образовање дјеце “Лепа Радић” Градишка, “Трол” Дервента, “Мајке Југовић” Добој, а почео је са радом и Центар за предшколско васпитање и образовање “Принцеза Катарина Карађорђевић” Лакташи. У току је и прибављање употребне дозволе за вртић у Мркоњић Граду, те проширење вртића у Невесињу, а дограђен је и објекат при вртићу “Буба-мара” Пале. У току је изградња новог објекта вртића “Наша радост” Србац, а улагано је и у предшколске установе у Требињу, Угљевику, Фочи и Шамцу.

Већи обухват

У Министарству просвјете и културе РС истичу да је и Закон о предшколском васпитању и образовању измијењен чиме је омогућено отварање дјелатности предшколског образовања у основним школама и центрима за социјални рад у срединама које немају предшколску установу, а све у циљу да и дјеца из неразвијених и изразито неразвијених општина буду обухваћена Програмом предшколског васпитања и образовања.

- Тај обухват порастао је на 28 одсто што је велики искорак, а у овој години Програмом за дјецу било је обухваћено 44 одсто од укупног броја малишана која ће у септембру кренути у школу - рекла је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана