Вријеме погодује предвиђеним пољопривредним радовима

Срна
Foto: Arhiva

БИЈЕЉИНА - Тренутне временске прилике у Републици Српској омогућавају обављање предвиђених пољопривредних радова за ово доба године на отвореном, наведено је у седмичном Агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода.

Температура земљишта у зони корјеновог система су око просјека, тако да нису испуњени услови за покретање вегетације, док дневна температура ваздуха, натпросјечна за овај зимски период, за сада, не изазива покретање физиолошких процеса код раноцвјетајућих воћних врста, што би довело до смањења отпорности на мразеве који су могући у наредном периоду. "Повремене падавине које су забиљежене у протеклој седмици одржавају повољну влажност земљишта, што ће бити од значаја за почетак вегетације", наведено је у билтену.

Агрометеоролози напомињу да је пораст температуре ваздуха условио почетак активности појединих инсеката штеточина, као што су симптоми мрежасте пјегавости листа јечма, сива пјегавост листа пшенице и пепелнице жита.

У погледу воћарских култура у засадима кајсије је прије отварања пупољака потребно спровести превентивни третман раади смањења инфективног потенцијала патогена проузроковача монилиоза коштичавог воћа, шупљикавости листа коштичавог воћа, бактериозних обољења, као и презимљујућих форми штеточина.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, први дио ове седмице обиљежило је претежно до потпуно облачно и хладно вријеме, уз слабе падавине кише, сусњежице и снијега, док ће другу половину седмице карактерисати промјенљиво облачно са сунчаним периодима и углавном суво вријеме, уз благи пораст дневне температуре ваздуха

. Минимална температура ваздуха биће од минус седам до два, на југу до пет, у вишим предјелима од минус 12 до минус пет, а максимална од два до осам, на југу до 10, у вишим предјелима од минус четири до два степена Целзијусова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана