Врховац: Ускладити основицу личне инвалиднине са нето платом

Срна
Врховац: Ускладити основицу личне инвалиднине са нето платом

БАЊАЛУКА - Предсједник Савеза ратних војних инвалида /РВИ/ Републике Српске Драган Врховац очекује да Влада Републике Српске у овој години ускладити основице личне инвалиднине са нето платом због повећања трошкова живота.


"РВИ највише новчаних средстава издвајају за набавку лијекова и свако повећање примања за ову борачку категорију је од велике помоћи", рекао је Врховац Срни.

Он је истакао да је Савез РВИ раније затражио од Владе Републике Српске да у овој години буду склађене личне инвалиднине са нето платом, јер би то значило да основица личне инвалиднине буде просјечна нето плата из 2022. године која је износила 1.270 КМ.

Коментаришући одлуку Владе Републике Српске у вези са дефинисањем износа основице за обрачун борачких примања за ову годину, Врховац је указао да је Савез РВИ задовољан повећањима, али не и износом.

"Надамо се да ће у овој години доћи до поновног усклађивања личне и породичне инвалиднине, мјесечног и годишњег борачког додатка и осталих примања које користе борачке категорије", рекао је Врховац.

Влада Републике Српске је у сриједу, 18. јануара, донијела је одлуку о висини основице за обрачун примања за ову годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата у износу од 793,02 КМ.

То представља повећање основице за 13,5 одсто у односу на основицу по којој је корисницима права вршен обрачун примања предвиђених Законом у претходној години, која је износила 698,70 КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана