Врховац: Козара може и мора бити мотор развоја цијелог краја

М.Л.
Врховац: Козара може и мора бити мотор развоја цијелог краја

ПРИЈЕДОР – Капацитет Националног парка "Козара" је огроман, али недовољно искориштен и учинићу све да од ове планине направимо атрактивну туристичку дестинацију која може и мора бити мотор развоја цијелог краја.

Рекао је то посланик у Народној скупштини Републике Српске Дражен Врховац, истакавши да ће Савјет за развој туризма града Приједора сутра разматрати развој националног парка, а у расправи ће и он учествовати.

- У вријеме када сам био у Туристичкој организацији Приједора установио сам манифестацију Зима на Козари, која и данас траје, те велики број фестивала. Али све то није довољно. Козара има шта да понуди, њој гравитира девет општина и градова, а од границе са Европском унијом удаљена је 25 километара и сматрам да је вријеме да искористимо дар који нам је дала природа, али и да сачувамо њене љепоте - истакао је Врховац.

Додао је да се мора наћи начин за развој и изградњу туристичких капацитета и садржаја на Козари, ничим не урушавајући њен природни амбијент.

- То је апсолутно могуће, а примјера на који начин је много у свијету, али и окружењу, као што су НП Плитвице или НП Дурмитор у Црној Гори. Сматрам да нам за бољу понуду и развој туристичког капицитета Козаре не треба ниједна марка из буџета, јер знам да наши домаћи привредници  једва чекају да се  омогући изградња на Козари. Законски и на сваки други начин мора се регулисати да она буде проведена уз потпуно поштовање природног амбијента, од спратности туристичких објеката, материјала који се користе у градњи, као и атрактивних садржаја за туристе, пјешачких стаза, спортских садржаја и слично - рекао је Врховац.

Навео је примјер етно села које је изградио свештеник код цркве у Кнежици, у срцу Козаре, а које је сачињено од неколико старих, дрвених, за овај крај аутохтоних кућа које је сам пронашао по козарачким селима и саставио у амбијенталну цијелину.

Врховац каже да је и тај туристички бисер, који чува дух некадашње Козаре, многим туристима данас непознат и скривен бисер.

- И док смо ми спавали, Италијани су по Козари откупљивали исте такве старе куће и објекте и одвозили правећи своје туристичке оазе. Знам да је спреман регулациони план за Козару и сматрам да сви заједно треба да учествујемо у томе, да побољшамо туристичку понуду, смјештајне капацитете и садржаје, а самим тим и живот људи на овим просторима, стављајући Козару у  функцију развоја цијелог краја - нагласио је Врховац.

Врховац је поручио да ће већ ове или наредне седмице, као народни посланик, покренути иницијативу и позвати све посланике из општина и градова  Поткозарја у Народној скупштини РС да разговарају о Козари и да заједно са надлежним министарствима и Владом Српске отворе ово питање и предложе рјешења која ће нас довести до циља, а то је да Козара остане бисер природе у којем треба да уживају туристи из свих крајева свијета.

- У плану развоја Козаре треба да учествују сви и он треба да буде свеобухватан, уз уважавање стручног мишљења и архитеката и еколога и туристичких стручњака. Искрено се надам да ћемо имати снаге и да ћемо успјети сви заједно да врата Козаре отворимо свијету - истакао је Врховац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана