Врховац: На првом мјесту мора бити очување Републике Српске

СРНА
Врховац: На првом мјесту мора бити очување Републике Српске

РОГАТИЦА - Савез ратних војних инвалида Републике Српске увијек полази од тога да на првом мјесту свима увијек мора да буде очување и заштита Републике Српске, поручио је данас у Рогатици предсједник овог савеза Драган Врховац.

"Ако ми не заштитимо и немамо Републику Српску наша права не вриједе ничему, да су не знам како добра", рекао је Врховац на централном скупу поводом обиљежавања 10. септембра - Дана ратних војних инвалида Српске и истакао да је то прилика и да ратни војни инвалиди одају почаст српским борцима који су дали своје животе за Републику Српску.

Он је подсјетио да је по завршетку минулог рата у Српској било регистровано 45.000 ратних војних инвалида, а према податку из октобра прошле године их је 30.330, што, како каже, указује колико их је биолошки нестало.

"Статусу ових људи мора се посветити велика пажња. Положај ратних војних инвалида је веома тежак, посебно код здравствене заштите. Надам се да ће институције имати разумијевање и ослободити ратне војне инвалиде од плаћања лијекова путем листе `Бе`", рекао је Врховац.

Врховац је нагласио да ратни војни инвалиди /РВИ/ очекују повећање личне инвалиднине, посебно код оних од пете до десете категорије, којима су та примања веома ниска.

"Само тражимо да се основица за обрачун личне инвалиднине веже за просјечну нето плату из задње године", изјавио је Врховац.

Према његовим ријечима, Савез очекује да и локалне заједнице посвете пажњу ратним војним инвалидима у виду материјалног обезбјеђења и лијечења, наводећи да постоје општине у којима нема никаквих активности нити помоћи за ову категорију друштва.

Предсједник Скупштине Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Миломир Ећимовић, који је и предсједник РВИ Рогатица, рекао је новинарима да се, и поред тога што су Влада и ресорно министарство претходних година учинили много с циљем побољшања статуса ове популације, ипак у вријеме глобалне велике инфлације указала потреба да инвалиднине треба значајно повећати.

Он је подсјетио да је Савез РВИ у преговорима са институцијама Српске да основица за обрачун личних инвалиднина буде просјечна плата у Српској за протеклу годину, што би било значајније повећање тих примања.

Ећимовић је рекао да ова категорија није задовољна ни здравственом заштитом, јер је ријеч о људима у поодмаклим годнама и оштећеног здравља, што збо рањавања, што због низа других болести, који су у ситуцији да често купују скупе лијекове.

Миленко Капуран са Сокоца, инвалид прве категорије и један од најмлађих међу ратним војнин ивалидима у Српској, сматра да је један од већих проблема ове популације сарадња удружења са појединим локалним заједницама.

На централној манифестацији обиљежавања Дана РВИ Српске данас је положен вијенац на централни споменик погинулим српским борцима, служен парастос и прислужене свијеће у Спомен-капели у Рогатици.

Обиљежавању Дана ратних војних инвалида присуствовали су и представници Савеза ратних војних инвалида Покрајине Војводине и удружења у саставу тог покрајинског удружења.

За Дан ратних војних инвалида Српске изабран је 10. септембар, када је Народна скупштина Републике Срспке донијела први Закон о правима бораца, РВИ и породица погинулих бораца 1993. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана