Врховац: Формирани инвестициони профили за 26 локалних заједница

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац рекао је да је Сектор за промоцију страних инвестиција у ИРБ-у Српске до сада формирао инвестиционе профиле за 26 од укупно 64 локалне заједнице у Српској.

Врховац је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је циљ рада поменутог сектора повећање директних страних улагања у Српској.

- То је најбоље учинити када на једном мјесту, у овом ИРБ-овом сектору, систематизујемо све податке које има Српска заједно са својим општинама и градовима - каже Врховац.

Он је рекао да инвеститори често долазе у ИРБ тражећи неопходне информације, те додао да је формирана комплетна база података за стране и друге инвеститоре, која се налази на интернет сајту ИРБ-а и доступна је на енглеском језику, а биће ажурирана на тромјесечном нивоу.

- На њој ће страни и домаћи инвеститори на једном мјесту моћи да преузму и добију све потребне податке и да на основу тога планирају своје инвестиције у Српској на добробит свих нас у Републици - изјавио је Врховац.

Рекао је да са упоредо са инвестиционим профилима локалних заједница ради инвестициони профил Републике Српске, који ће осим републичких потенцијала садржати и портфолио све 64 локалне заједнице.

- Очекујемо да до краја овог мјесеца комплетирамо све локалне заједнице у Српској и мислим да је ово системски приступ промоцији свих тих општина и градове као и саме Српске - каже Врховац.

Он је прецизирао да се у бази података налазе општи подаци, али и они попут људских ресурса, пословног окружења и доступности инфраструктуре, пословних и слободних зона, имовине локалних заједница, пројеката, трошкова пословања, локалне подршке инвестицијама и субвенција и слично.

- Ово што радимо је капитална ствар и тек ће се показати колико је значајно оснивање Сектора за стране инвестиције - оцјењује Врховац.

Рекао је да је стабилно и повољно улагати новац у Републику Српску, која има бројне потенцијале од енергетике до туризма и рударства.

Врховац наглашава да је Сектор за стране инвестиције ИРБ-а први контакт са страним улагачима, те да након тога новооснована републичка Дирекција за стране инвестиције оперативно ради са међународним инвеститорима.

Он је рекао да ИРБ-а константно ради на наплати својих директних пласмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана