Врцање меда на планини Борја у пуном јеку

GS
Врцање меда на планини Борја у пуном јеку

Врцање меда је у пуном јеку. Пчелари имају пуне руке посла. А у пчелињаку са 70 кошница у Јарушкој Њиви у Липљу на планини Борја врцају хајдучки мед

„Мед се врца тако што на кошници вадимо рамове, оне рамове који су већинским дијелом поклопљени воштаним поклопчићима, то је знак да је мед зрио“, прича Светислав Николић, пчелар из Теслића.

А Николићи од 1.маја непрестано врцају мед. Дневно, кажу, изврцају и до 120 килограма меда. 

Када се мед изврца рам са саћем је потпуно празан. Сада ће се поново вратити у кошницу, а пчеле ће на посао да га напуне медом. 

Све су прилике, пред пчеларима је, коначно, једна успјешна година. Још нису направили тачан пресјек стања по кошницама, али су сигурни да је и више него добра. 

„Отприлике до сада сам могао врцати по 13 рамова по врцању. С тим да сам сада трећи пут ушао у врцање истих кошница које сам врцао 1. маја“, додаје Николић.

Светислав је учитељ у пензији. Пчеларством се бави од 1983. године. Каже, да 2015. памти као једну од најуспјешнијих година у пчеларству. Још је рано за прогнозе, али се нада да би и ова година могла бити тако успјешна, преноси Атв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана