Врањеш, Орлић: Србија снажно стоји уз Српску

Srna
Foto: Srna

БЕОГРАД - Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић нагласио је да је Србија снажно уз Републику Српску и да сматра да је поштовање Дејтонског мировног споразума од највећег значаја.

У разговору са амбасадором БиХ Александром Врањешем, Орлић је истакао да Србија сматра погрешним и штетним свако нарушавање дејтонских принципа и на њима заснованог уставног уређења.

Орлић, кога је Врањеш упознао о актуелној политичкој ситуацији у БиХ са посебним освртом на подизање оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика, истакао је да је консензус два ентитета и три конститутивна народа у БиХ једини исправан пут, а никако наметање воље која долази споља, саопштено је из Скупштине Србије.

"Желимо најбоље односе са свим народима, свим људима у БиХ, али смо јасно саопштили да је Србија данас снажно уз Републику Српску, уз свој народ и руководство које је народ изабрао да чува дејтонске принципе, мир и напредак", нагласио је Орлић.

Он је навео да иза ријечи предсједника Србије Александра Вучића стоји и цијела Србија, која у потпуности поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ, као и Републике Српске у оквиру ње, јер поштује оба ентитета и сва три народа.

"Очекујемо идентично поштовање када је реч о територијалном интегритету Србије, што је приликом гласања у Савету Европе изостало. Хоћемо да сарађујемо са свима, чувајући мир и стабилност, који јесу витални интерес српског народа где год да живи", навео је Орлић.

Орлић је напоменуо да то увијек угрожавају други и да се то могло видјети на посљедњем примјеру премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија који на територији Сјеверне Македоније заговара "велику Албанију", пријетећи да цијели Балкан уведе у несрећу и страдање, те напоменуо да међународна заједница не смије да ћути на то.

Саговорници су током састанка поздравили заједничке инфраструктурне пројекте које реализује Србија у свим општинама у Републици Српској, као и у више општина у Федерацији БиХ и истакли значај заједничког рада на великим пројектима као што су ауто-путеви, нове хидроелектране и аеродром.

Орлић је изразио увјерење да ће амбасадор Врањеш током службовања у Београду и лично допринијети јачању билатералних односа Србије и БиХ, као и додатном интензивирању међупарламентарне сарадње.

Амбасадор Врањеш упознао је Орлића о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, са посебним освртом на подизање оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика, оцијенивши да је оптужница примјер тираније, суспендовања права, логике и принципа демократије у БиХ.

Он је нагласио да је оптужница против легитимно изабраног представника српског народа подигнута без основа и да урушава уставни поредак БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана