Вожња трактора у Српској као руски рулет

Милијана Латиновић Радошевић
Вожња трактора у Српској као руски рулет

БАЊАЛУКА - “Мушкарац погинуо у превртању трактора” или “Тракториста настрадао” неријетко су наслови који пуне ступце црне хронике посебно током периода када су интензивирани пољопривредни или радови у шуми, о чему свједоче и подаци полиције према којима се сваке године догоде десетине саобраћајних несрећа у којима учествују возачи ових радних машина.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС за “Глас” су навели да су од јануара до августа ове године 63 трактора учествовала у саобраћајним незгодама, од којих су чак 48 проузроковали трактористи.

У наведеним незгодама погинула су четворица возача трактора, шест их је тешко повријеђено, а 12 је задобило лакше тјелесне повреде.

- Лани се догодило 97 несрећа у којима су учествовали трактористи, у којима је једно лице погинуло, док је 29 повријеђених  - показује статистика МУП-а.

Спорији од осталих возила, почесто неосвијетљени па и нерегистровани трактори су пријетња за остале возаче у саобраћају, посебно ако се саобраћајницом крећу ноћу. 

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић навео је да трактори не би смјели да се крећу јавним путевима без сигнализације напријед и назад те жутог ротационог свјетла, захваљујући којем их други учесници у саобраћају могу на вријеме уочити.

- Честе су незгоде јер се не поштују прописи, лица се превозе на руди трактора, на папучи са стране и ако нема блатобрана ухвати их точак. Чак превозе дјецу у крилу, не води се рачуна о превозу терета па дође до превртања, а још ако трактор нема кабину то се заврши са смртним исходом или најтежим посљедицама по возача - упозорио је Радовић, подсјетивши да трактори, као спороходна возила, често ометају друге учеснике у саобраћају.

Колико су ове несреће тешке и какве посљедице носе са собом најбоље знају они који су самим чудом извукли живу главу. Један од њих је повратник у Босански Петровац Миланко Латиновић који се у јануару ове године преврнуо трактором без кабине низ литицу дугу тридесетак метара.

- У секунду је све стало. Лед на путу, упркос спорој брзини, трактор је проклизао. Покушао сам да избјегнем литицу, али све је било џаба. Превртао сам се неколико пута, сам бог зна како сам уопште остао жив. Крв је из главе липтила на све стране, али сам био свјестан до уласка у операциону салу. Рођак и комшија из села су ме одвезли у Кантоналну болницу “Др Ирфан Љубијанкић” у Бихаћу, јер нам је она најближа. Једини љекар неурохирург у кантону Мирсад Селимовић био је дежурни баш ту недјељу. Да њега није било вјероватно сада не бих разговарао с вама - испричао је Латиновић, нагласивши да је тешко наћи праве ријечи да захвали љекару који је, иако само радећи свој посао, изнад свега показао велику људскост.

Борба за живот овог домаћина трајала је данима, од операције главе, ноћи проведене на респиратору, 15 дана надљудске борбе љекара и сестара на одјелу интензивне његе и молитви његове породице да опет стане на своје ноге.

- Био сам прикован за кревет. Слијепоочна кост ми је удубљена, али на срећу није оштетила мозак, ребра поломљена, плућа повријеђена и дренирана, био сам без грама снаге - казао је Латиновић.

Његова борба за оздрављење наставила се и по доласку кући.

- Опоравак је текао споро. Чинило ми се да никада више нећу моћи сам да једем, да ходам, али су супруга и кћерке биле упорне, храбриле ме и помагале ми, а онда сам поново завршио у болници. Лијево плућно крило се није довољно опоравило што су доктори у Универзитетском клиничком центру РС видјели на првом прегледу и захваљујући њима избјегао сам сепсу - испричао је овај домаћин који данас, осам мјесеци након несреће, пољопривредне послове обавља возећи трактор.

Кампања

Милија Радовић је подсјетио да Агенција за безбједност саобраћаја РС сваке године у прољеће организује превентивну кампању под називом “Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом”.

- Сви ти људи на тракторима су домаћини који привређују радећи у пољу, њиви или шуми. Због тога је кампања добила такав назив, да их позовемо да буду домаћини у правом смислу те ријечи да мисле на своју, али и на безбједност других учесника у саобраћају - истакао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана